На Львівщині на базі лікарні Гички створять університетську клініку

Новини 07 Серпня, 2024 266

Чому це важливо

Львівська обласна рада 6 серпня, надала згоду на безоплатну передачу цілісного майнового комплексу комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна лікарня» зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Львівської області у державну власність.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу Львівської обласної ради.

Таким чином депутати підтримали ініціативу Міністерства охорони здоров’я України та звернення Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького про створення на базі КНП ЛОР «Львівська обласна клінічна лікарня» університетської клініки.

Представив концепцію створення університетської лікарні депутатам Львівської обласної ради – Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. Він наголосив, що процес створення університетських клінік та лікарень в Україні незворотній, адже їх функціонування – це стратегія розвитку для вищої медичної освіти, її майбутнє.

«Європейській досвід функціонування університетських лікарень має бути реалізований і в Україні. І саме Львівщина заслуговує бути першою, адже вона вже довела, що здатна показувати результат і створювати інновації. Львівська обласна рада – перша, яка відреагувала на лист Міністерства охорони здоров’я щодо об’єднання обласної лікарні і медичного університету в єдиний технологічно-майновий навчальний комплекс.

Наша мета – забезпечити максимальну інтеграцію науково-педагогічної та лікувально-консультативної діяльності. На наш погляд, це сприятиме покращенню якості та конкурентоспроможності медичної освіти, а також покращить рівень надання медичної допомоги та медичного обслуговування людей, які проживають на території Львівської області. Беззаперечно, від цього виграє і громада і регіон», – зазначив Віктор Ляшко.

За його словами, Міністерство забезпечуватиме бюджетне фінансування на оплату комунальних послуг і енергоносіїв, а також вживатиме заходів щодо планування та фінансування реалізації програм розвитку львівської університетської лікарні.

«Ми за крок до затвердження урядом експериментального проєкту щодо запровадження сучасних підходів у медичній освіті. І першим учасником цього проєкту стає Львівський національний медичний університет. Це дозволить нам об’єднати кошти на фінансування освітнього процесу, науки, а також кошти на оплату послуг з медичного обслуговування населення. Це дасть змогу поєднати освітню і медичну складову підготовки здобувачів вищої медичної освіти», – підкреслив Віктор Ляшко.

Як пояснив ректор медичного університету Орест Чемерис, створення університетської клініки дозволить забезпечити високий рівень практичної підготовки майбутніх медичних фахівців – студентів, інтернів, удосконалити навички у практикуючих лікарів, медичних сестер та інших фахівців сфери охорони здоров’я, зберегти професійні навички у викладачів, впровадити сучасні технології діагностики і лікування, залучити найкращих фахівців до надання медичної допомоги пацієнтами.

«Згідно зі стратегією розвитку медичної освіти Міністерство охорони здоров’я значну увагу приділяє розвитку університетських лікарень і власне Львівський медичний університет було визначено як пілотний проєкт у цьому напрямку. І дуже важливо – клініка матиме пріоритетне фінансування за програмою медичних гарантій», – додав Орест Чемерис.

На переконання директорки департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталії Літвінської, ініціатива створення університетської клініки справді на часі.

«Маємо враховувати тенденції у галузі охорони здоров’я та міжнародний досвід, тому ми підтримуємо створення університетської клініки медичного університету на базі нашої обласної лікарні», – зауважила Наталія Літвінська.

Як повідомили в управлінні майном спільної власності обласної ради, нещодавно відбулася зустріч з колективом обласної лікарні, де обговорили процедуру переведення працівників в іншу структуру зі збереженням робочих місць та кадрового потенціалу.

Раніше ініціативу створення університетської клініки підтримала комісія з питань охорони здоров’я та материнства облради.

Як підкреслив в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод, в ЄС статус університетської лікарні означає останню надію для пацієнта: людина вже пройшла різне лікування, і вона звертається до університетської лікарні, бо знає, що там – найбільш інноваційні підходи, найновіше обладнання, найсучасніші, навіть часто експериментальні підходи.

«Водночас, університетські клініки часто є одними з найкращих лікарень у країнах Європи та США, вони очолюють рейтинги медзакладів різних країн.

Нинішнє рішення є першим із низки кроків до повної передачі обласної лікарні у власність держави. Надалі мають бути рішення уряду, напрацювання конкретної стратегії та остаточне підтвердження передачі медзакладу у сесійній залі Львівської обласної ради», – підсумував Юрій Холод.

Коментарі

Позначки: , , , ,