У планах «Львівського хроборобу» перетворювати відходи їжі в сировину для добрив
На Львівщині працює вермиферма з виробництва органічних добрив.
Як пише «Четверта студія» з посиланням на Аgronews, у сфері АПК існує досить широкий попит на екологічно чисті добрива і сировину, з якої ці добрива можна виготовити. Органічні добрива отримують з усілякої органіки: відходів життєдіяльності сільськогосподарських тварин, залишків агровиробництва та харчових відходів. Між цими полюсами і ховається прекрасна бізнес-ідея — налагодити випуск органічних добрив. Прикладом можуть слугувати Юрій Поляков та Ірина Миронова, засновники проекту «Львівський хробороб».
Фермери Юрій та Ірина вирощують черв’яків. Черв’яки переробляють органічні відходи в гумус. Спочатку засновники ставилися до свого проекту як до хобі, вкладаючи в його розвиток всього по 50 доларів в місяць і витрачаючи на догляд по годині в день.
Однак, поступово справа набула комерційного оберту: гумус почали купувати тепличні господарства для добрив, а самих хробаків реалізовували рибалкам на наживку через спеціалізовані магазини.
На даний час у «Львівському хроборобі» налічується понад шістдесят черв’ячних сімей. У планах фермерів — інтегрувати підприємство з переробці органіки в міську інфраструктуру, що допоможе перетворити відходи їжі що, в достатку, генеруються міським населенням, в цінну сировину для екологічно чистого добрива.