На Львівщині депутати звернулись до Шмигаля через укриття у школах

Новини 30 Серпня, 2024 68

Звернення сесії

Облрада підтримала звернення щодо організації укриттів на перших поверхах у закладах освіти

Львівська обласна рада у вівторок, 27 серпня, ухвалила звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України щодо організації укриттів на перших поверхах у закладах освіти у 2024 / 2025 навчальному році.

Про це пише Четверта студія з посиланням на пресслужбу Львівської обласної ради.

«Ми, депутати Львівської обласної ради, глибоко стурбовані ситуацією, яка склалась у закладах освіти стосовно організації укриттів.

У закладах освіти Львівщини здійснюються заходи для створення безпечного освітнього середовища та використовується 1162 об’єкти фонду захисних споруд цивільного захисту, з яких 98 протирадіаційних укриттів, 211 орендованих (укладено угоди на укриття в інших суб’єктів господарювання), 853 найпростіші укриття (з них 287 розташовані на першому поверсі (за правилом двох стін)).

Варто зазначити, що Державна служба України з надзвичайних ситуацій двічі розробляла та опубліковувала рекомендації щодо організації укриття в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту персоналу та дітей закладів освіти – у 2022 та 2023 роках, відповідно до яких перші поверхи об’єктів цивільного і промислового призначення могли бути використані як укриття для створення безпечних умов перебування у закладах освіти дітей, учнів, студентів і працівників. Організація укриттів на перших поверхах будівель відбувалася шляхом забезпечення огороджувальними будівельними конструкціями необхідних захисних властивостей приміщень або через вжиття додаткових заходів щодо їх підвищення.

Державні будівельні норми України «Захисні споруди цивільного захисту» В.2.2-5:2023, затверджені наказом Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України від 10.08.2023 № 702, який набрав чинності 1 листопада 2023 року, значно підвищили норму мінімальної площі на одну особу в основному приміщенні для укриття в захисних спорудах та спорудах подвійного призначення, визначивши її таким чином: для закладів дошкілля – до 2,0 м² (реконструкція) та 3,0 м² (нове будівництво); для закладів загальної середньої освіти – в середньому до 1,2 м² (реконструкція) та 1,5 м² (нове будівництво) (зокрема, для учнів 1-2 класів – до 1,6 м² (реконструкція) та 2,0 м² (нове будівництво); 3-4 класів – до 1,2 м² (реконструкція) та 1,6 м² (нове будівництво); 5-12 класів – до 1,0 м² (реконструкція) та 1,3 м² (нове будівництво)). Для досягнення відповідності встановленим нормам органам місцевого самоврядування доведеться збільшувати площі об’єктів укриття, що призведе до значного здорожчання їх будівництва / реконструкції. При цьому залишається незрозумілою вимога щодо площі на одну особу в разі виконання робіт із капітального ремонту, оскільки нові державні будівельні норми не містять чітких вимог у цій частині, а також щодо норми площі на одного учня в уже наявному фонді захисних споруд цивільного захисту.

Ускладнення умов організації фонду захисних споруд цивільного захисту закладів освіти призведе до зміни організації освітнього процесу в дистанційний режим (у Львівській області таких є 287 закладів освіти, де навчається 41 079 учнів). І це проблема не лише для закладів освіти Львівщини, а й загалом України, що може спричинити погіршення знань учнів та соціальну виключеність дітей. Крім того, перебуваючи вдома, значна частина школярів залишається без нагляду батьків, які працюють, що теж супроводжується безпековими загрозами в умовах ракетної небезпеки для дітей у цих умовах.

Враховуючи наведене, ми, депутати Львівської обласної ради, просимо підтримати наше звернення та вжити таких заходів:

– розглянути можливість зонування території України за рівнем загроз з метою визначення відповідних категорій та типів захисних споруд цивільного захисту (укриттів), придатних для використання у таких зонах;

– дозволити використовувати перші поверхи в будівлях закладів освіти (в умовно безпечних областях) як вид найпростішого укриття за умови забезпечення огороджувальними будівельними конструкціями, що мають необхідні захисні властивості», – йдеться в тексті документа.

Коментарі

Позначки: ,