На Донеччині окупанти обезголовили українського військовополоненого

Новини 19 Червня, 2024 61

правоохоронці встановили особу захисника

Офіс генпрокурора встановив особу українського захисника, якого російські окупанти обезголовили у Донецькій області

Про це повідомив генеральний прокурор Андрій Костін, пише Четверта студія.

За його словами, наразі правоохоронці не можуть назвати імені українського військового, адже ще тривають процедури для остаточного підтвердження його даних.

В Офісі генпрокурора також ідентифікували російських командирів, потенційно відповідальних за обезголовлення українського захисника. Наразі здійснюється комплекс заходів щодо перевірки цієї інформації.

“Цей факт є ще одним підтвердженням, що повна зневага до міжнародного права та загальнолюдської моралі – це державна політика країни-терориста Росії. Кожен світовий лідер, який тисне руку Путіну, повинен усвідомлювати, що тисне руку особі, яка толерує варварські вбивства”, – додав Костін.

Про факт обезголовлення українського військового повідомили 18 червня в Офісі генпрокурора.

“Ми отримали інформацію, що керівники одного з підрозділів окупаційних військ РФ у Волноваському районі Донеччини віддали наказ не брати в полон українських військовослужбовців, натомість вбити їх з нелюдською жорстокістю – шляхом обезголовлення. Факт обезголовлення українського захисника зафіксовано на Донеччині”, – повідомив генеральний прокурор Андрій Костін.

Зазначається, що під час проведення аеророзвідки на одній з бойових позицій у Донецькій області українські військові виявили пошкоджений броньований автомобіль Сил оборони. На ньому була відрізана голова українського військового.

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним убивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець також прокоментував повідомлення про жорстоку страту українського військовополоненого на Донеччині.

“Це свідома і цілеспрямована політика агресора. Такі звірства відбуваються постійно – нелюдське ставлення до полонених, страти для залякування. Це не просто порушення Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, це намагання зламати всю архітектуру світового порядку”, – написав Лубінець.

Він переконаний, що такими діями Росія випробовує світ на міцність, дивлячись, наскільки далеко їй дозволять зайти у своїй кровожерливості. І закликав партнерів до рішучих дій, аби РФ понесла покарання.

Коментарі

Позначки: , , ,