Новини

МОН має переглянути підручники з історії щодо подій на Майдані

ОАСК за позовом юриста Андрія Портнова ухвалив переглянути трактування історії євромайдан, яка там викладена. Зокрема – про односторонню вини “Беркута” у вбивствах учасників протесту.

Про це повідомляє Страна.ua, пише “Четверта студія”.

Міносвіти спробувало оскаржити це рішення. І 14 квітня з’явився вердикт апеляції, який в головній частині залишив рішення першої інстанції в силі.

Нагадуємо, які уривки з підручників оскаржував Портнов і що вирішив суд.

“Беркут застрелив активістів”

У судовому позові юрист наводив приклад з підручника 11 класу авторства Власова-Кульчицького. Там є такий пасаж: “… 22 Января 2014 року, в День соборності України, снайпери” Беркута “застрелили на вулиці Грушевського п’ятьох активістів євромайдану”.

На думку Портнова, автори посібника стверджують, що саме правоохоронці скоїли тяжкий злочин – вбивство п’ятьох осіб. При цьому немає жодного рішення суду, яке б це підтвердило. А розслідування у справах Майдану ще тільки йде.

Тобто підручник подає як факт неперевірену інформацію.

У позовній заяві юрист пише, що цей підручник та інші “містять ознаки спотворення інформації і подій, що мали місце в період 2013-2014 років, маніпулювання фактами і оцінками подій цього періоду. Інформація про події 2013-2014 років представлена ​​односторонньо, з вигадуванням даних і фактів, повідомленням завідомо неправдивих відомостей про події та явища того часу, а також замовчуванням важливих обставин, які мали місце “.

Порушення, на думку Портнова, містять сім книжок з історії України для 11 класу різних авторів, випущених в 2019 році, і один посібник – для п’ятикласників.

Тому в позові Портнов зажадав зобов’язати Міносвіти дані книжки відкликати, оголосити нові конкурси на навчальні посібники і переглянути дані про Майдан в інших підручниках, виданих після 2014 року.

Суд в січні 2021 року задовольнив вимогу про перегляд підручників.

Що вирішила апеляція

14 квітня Шостий апеляційний суд виніс рішення позовом Міносвіти, яка оскаржила рішення попереднього суду.

В юридичній команді Портнова, яка брала участь в слуханнях, повідомили “Стране” про деталі вердикту. Суд, за даними адвокатів, залишив в силі основні позовні вимоги. А саме:

– оголосити і провести новий конкурсний відбір проектів підручників з історії України для 11 класів і вступу в історії для 5 класів;

– забезпечити перегляд інших підручників, посібників, навчальних програм які містять опис подій 2013-2014 років, зокрема Революції Переваги на предмет подання повної, достовірної та об’єктивної інформації.

Коментарі

Кенцало Юра

Share
Published by
Кенцало Юра

Recent Posts

Львів та Фрайбург розширюють співпрацю

обговорили нові проєкти

4 години тому

Синоптики застерігають про надзвичайну пожежну небезпеку на 4 – 6 травня

у Львівській громаді зафіксували уже 50 пожеж в екосистемах, з них 18 – великі, площа горіння яких…

4 години тому

Комунальне підприємство “Зелене місто” очолив Олександр Єгоров

Найголовніші проекти підприємства “Зелене місто” — будівництво механіко-біологічного комплексу з переробки ТПВ та рекультивація Грибовицького…

4 години тому