Медіахолдинг мера Львова Садового ухиляється від сплати податків

Новини 27 Червня, 2024 280

Подробиці

Як ухилявся від податків медіахолдинг Садового

У приватному акціонерному товаристві «Телерадіокомпанія Люкс», що належить дружині міського голови Львова Катерині Кіт-Садовій, заробітну плату рядовим працівникам роками виплачували частинами. Одна – офіційна, мінімальна – зі сплатою обов’язкових платежів, друга – “в конверті”.

Про це у Фейсбуці повідомив Віталій Щербина, інформує Четверта студія.

Відомо також, що легальну зарплату у більшому розмірі “підлеглі” Кіт-Садової почали отримувати лише з жовтня минулого року. Дивним чином це співпало з викриттям Бюро економічної безпеки схеми ухилення від сплати податків холдингом !FEST, який пов’язують з Андрієм Садовим.

Про жінку, що не бідує

Медіа-бізнес Андрія Садового, який він переписав на дружину після того, як очолив Львів, зробив Катерину Кіт-Садову однією з найзаможніших жінок Західної України. Один з її останніх “титулів”, що з’явився завдяки журналістам — лідерка в списку найбагатших дружин міських голів та голів обласних військових адміністрацій.

Такого висновку журналісти дійшли, проаналізували електронні декларації посадовців за 2022 рік. У тому числі міського голови Львова, згідно декларації якого, його дружина володіла 17 тис. акцій по 171 тис. грн у Телерадіокомпанії «Люкс» (загалом на 2,9 млрд грн) та 1,7 тис. акцій по 1750 грн (загалом на 3 млн грн) та яка за 2022 рік отримала від ТРК «Люкс» майже 2,4 млн грн зарплати.

Така ж зарплата вказана в деклараціях Андрія Садового, поданих у попередні роки, а також в його останній декларації — за минулий рік. Відомо й те, що окрім зарплати, Катерина Кіт-Садова отримує від ТРК “Люкс” (дохід якої минулоріч склав понад 440 млн грн) дивіденди. У 2023 році, наприклад, сума дивідендів склала понад 7,6 млн грн.

А тепер одне каверзне питання: завдяки чому медіаімперія Садового упродовж тривалого часу живе і процвітає – в умовах, коли інші медіахолдинги, медіа переживають періоди безгрошів’я і навіть припиняють свою діяльність? Вичерпну відповідь на нього передусім могли б дати правоохоронні органи. Найперше той самий БЕБ.

Медіаімперія на “контрастах”

Підстави так стверджувати дає низка фактів. У тому числі “контраст” між виплатами Кіт-Садовій, річна зарплата якої майже 2,4 ляма, та офіційними виплатами рядовим працівникам процвітаючої медіаімперії — у вигляді мінімальної зарплати. “Контраст” між кількістю працівників медіахолдингу (згідно відомостей податківців, у 2021-2022 рр., наприклад, обліковувалось 15-20 працівників) та його об’ємами. Враховуючи, що ТРК “Люкс” володіє корпоративними правами 12 компаній, що в його склад входять національний новинний Телеканал “24”, низка радіостанцій, новинні інтернет-портали.

Щодо мінімалок рядовим працівникам. Відомо, зокрема, що у січні-жовтні 2021 року винагорода у грошовому виразі працівникам Телерадіокомпанії “Люкс” (йдеться про 9-13 осіб, частина з яких – журналісти) складала 6 тис грн., у листопаді-грудні цього ж року – 6,5 тис грн. Натомість розмір зарплати Катерини Кіт-Садової склав 195 тис грн., зарплати Романа Андрейка (директора ПрАТ «Телерадіокомпанія “Люкс”) — 100 тис грн, його дружини – Андрейко Оксани (акціонера з великою часткою) – в межах 40-50 тис грн.

У 2022 році офіційна зарплата “простим” працівникам (мова про 8-11 осіб) виплачувалась у розмірі 6,5-7 тис грн. Розмір зарплати “однієї з найзаможніших жінок Західної України” склав 195-205 тис грн., Романа Андрейка — здебільшого 100 тис грн, Оксани Андрейко — переважно 50 тис грн.

У період січень-вересень 2023 року офіційна зарплата працівникам (7-11 особам) виплачувалась у розмірі 7 тис грн. У жовтні виросла до 16 тис грн (такі виплати отримали 6 працівників), у листопаді склала від 12 до 16 тис грн (таку зарплату отримало 47 осіб), в грудні 15 тис грн отримав 21 працівник, від 11 до 15 тис грн – 17 працівників. Щодо власниці медіахолдингу, директора та акціонера з великою часткою, то розмір їхніх зарплат залишився на попередньому (недосяжному для рядових працівників)_ рівні.

В січні-лютому 2024 року офіційна зарплата працівникам ТРК “Люкс” (у тому числі журналістам) склала 16,5 тис грн (такі виплати отримали 50 працівників), окрім того, в січні 9 працівникам було виплачено 10-13 тис грн, в лютому такі ж суми виплатили 21 працівнику. У березні цього ж року виплати склали:16,5 тис грн. – 70 працівникам, 10-14 тис грн – 8 працівникам.

Що сталося? Невже у медіаімперії Садового всерйоз занепокоїлись втратами бюджету? Керуючись інтересами держави, підвищили зарплату, щоб сплачувати усі податки, оформили трудові відносини з нелегальними працівниками.

Все набагато прозаїчніше. Власники ТРК “Люкс” наімовірніше дуже не хотіли опинитися на місці “не чужого” для мера Львова холдингу !FEST. І почали дещо спішно виправляти.

Про дивний збіг

Саме тому збільшення з жовтня минулого року розміру офіційної зарплати працівникам ПрАТ «Телерадіокомпанія Люкс», декларування більшої чисельності найманих (офіційно працевлаштованих) працівників медіахолдингу співпало в часі з заявами БЕБ про викриття у Львові схеми ухилення від сплати податків холдингом !FEST.

Нагадаємо: такі заяви, у яких повідомлялось про завдання держбюджету збитків орієнтовно у понад 50 млн грн, були зроблені саме у жовтні 2023 року: після проведення обшуку приміщення головного офісу мережі компаній !FEST за адресою: м. Львів, вул. Старознесенська 24-26 – в рамках кримінального провадження за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 212-1 КК України (йдеться про ухилення від сплати податків та ЄСВ в особливо великих розмірах). Досудовим розслідуванням у вказаній справі було встановлено, що, окрім офіційної заробітної плати, працівники холдингу !FEST отримували необліковану зарплату, отримуючи грошові кошти на картку для виплат без утримання, нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору, єдиного соціального внеску, що призвело до ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

У яких розмірах від сплати податків ухилився медіахолдинг Садового, який практикував схему, схожу на “фестівську” – наразі невідомо. Скоріше за все, мова йде про втрати бюджету внаслідок цих зловживань на багатомільйонні суми. Найбільш логічне питання у даній ситуації: чому на ці факти, очевидні правопорушення не реагує упродовж тривалого часу Бюро економічної безпеки?

Коментарі

Позначки: ,