Новини

Майбутнє дата-центрів

В сучасному світі інформація має досить велику цінність, адже вона грає важливу роль у діяльності багатьох відомих компаній. Сам обсяг даних постійно зростає та досягає грандіозних відміток, що змушує спеціалістів шукати ефективні рішення, завдяки яким буде змога трансформувати набутий досвід у вдосконалення повсякденної роботи. Очікується, що до 2025 року обсяг даних перевищить 175 зеттабайт, і центри обробки даних будуть продовжувати грати життєво важливу роль в прийманні, обчисленні, зберіганні інформації та управлінні нею.Таким чином відомі корпорації готові інвестувати в центри обробки даних, щоб отримати певну перевагу на ринку.

Великі компанії, серед яких Google, Microsoft, PokerStars, Yahoo, eBay та Oracle, давно побудували власні дата-центри, щоб бути незалежними від обставин. Подібне рішення є відповідальним, бо вимагає серйозних фінансових вливань, але з часом затрати окупаються повністю. Зазвичай будівництво майданчику і покупка обладнання не викликає позитивних емоцій в інвесторів, проте готова інфраструктура дозволяє суттєво полегшити важливі процеси, тому майбутнє центрів обробки даних є перспективним.

Сучасне обладнання в дата-центрі

В уявлені багатьох людей дата-центр – це величезний цілісний механізм, але насправді для обробки інформації використовуються різні технічні елементи: від маршрутизаторів до серверів і систем зберігання даних. Всі вони виконують певну функцію, тому кожен окремий компонент потрібен спеціалістам для контролю та керування важливими системами. Ключовими факторами у сфері ІТ є надійність, продуктивність, безпека і постійний прогрес. Якщо дата-центр відповідає всім переліченим критеріям, його можна вважати ефективним.

Що стосується базової інфраструктури, вона є лише доповненням до технічного оснащення, але центр для обробки даних не може повноцінно функціонувати без декількох додаткових об’єктів, що підтримують у робочому стані апаратне програмне забезпечення. Річ йде про постійні джерела енергії, системи вентиляції та охолодження, а також додаткові генератори. Для розташування всіх цих пристроїв треба досить багато місця, тому інколи для простого технічного обслуговування виділяють цілі приміщення.

Технології майбутнього

Останні події у сфері ІТ свідчать про те, що в сучасному світі є досить багато нерозкритих можливостей. Саме тому дата-центри не можуть залишатись осторонь технологічного прогресу, а це значить, що зовсім скоро усі стануть свідками грандіозних трансформацій. Обриси хороших перспектив стають дуже помітними, адже навіть підприємства, які представляють на глобальному ринку малий і середній бізнес, поступово роблять ставку на динаміку, відмовляючись від традиційної централізації. Відповідно, всі дата-центри повинні перетворюватись на більш масштабні та гнучкі інструменти. Фактично це відбувається на наших очах, бо останнім часом великою популярністю користуються саме віртуальні сервери, які мінімізують навантаження на загальну мережу і змінюють характер трафіку. Якщо в традиційних дата-центрах напрям передачі даних «з півночі на південь» був прийнятним, то зараз важлива інформація не виходить за межі певної зони, завдяки ефективній схемі «зі сходу на захід».

Усі ці новації є прямим наслідком грамотного впровадження сучасних технологій. Загальна тенденція збережеться і надалі, тому статичні дата-центри відійдуть на другий план, а маневрові системи, побудовані з різних елементів, будуть оперативно задовольняти запити користувачів, що спростить життя цифровим організаціям.

Сегментація інформації

Стандартні дата-центри, вважаються максимально безпечними, бо рух даних у напрямку «з півночі на південь» дозволяє пройти крізь систему захисту, що дає можливість користувачам почувати себе впевнено. Великий трафік «зі сходу на захід» поки не є настільки досконалим, тому зловмисники намагаються розповсюджувати шкідливе програмне забезпечення і віруси цим каналом. Однак такі спроби навряд будуть успішними в довгостроковій перспективі, адже сегментація дозволяє створити безпечні зони безпосередньо в дата-центрі, завдяки чому наявні ресурси проходять не повністю. Таким чином украсти цінну інформацію досить проблематично, а якщо це вийде, збитки будуть мінімальними.

Графічні процесори

Звичні центральні процесори виконували свою задачу, підтримуючи інфраструктуру в дата-центрах, до того моменту, поки емпіричний закон Мура не дійшов до критичної точки. Сучасні робочі потреби досить вагомі, тому для якісної аналітики використовуються нові обчислювальні машини, продуктивність яких у рази більша, ніж була ще декілька років тому. Графічні процесори раніше зустрічалися лише в ігровій індустрії, а зараз їх функціонал суттєво змінився, бо виникла необхідність в обробці багатьох інформаційних потоків одночасно. Можна впевнено сказати, що дата-центри нового покоління почнуть активніше взаємодіяти з машинами, можливості яких практично безмежні.

Аналітичні центри, де можна займатися обробкою інформації, завжди займали передове місце в бізнесі, незалежно від його специфіки. Однак способи реалізації різних проєктів були не настільки ефективними, як із впровадженням новітніх технологій. По суті, в майбутньому основна ставка спеціалістів буде робитися на динаміку, що знайде свій відбиток у функціонуванні дата-центрів. Різні новітні розробки, які мають певну вагу у сфері ІТ, уже зараз вважаються технологіями наступного покоління, що цілком виправдано.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Мешканців Львівщини просять економити світло

Аварійні відключення стали необхідним кроком для збереження енергосистеми України — брифінг

6 години тому

Момент замаху на Фіцо

Відео

7 години тому