Львівська ОВА рекомендує придбати для оповіщення населення електронні сирени

Новини 05 Липня, 2024 51

Чому це важливо

Львівська обласна державна адміністрація наполегливо рекомендує громадам області придбати для оповіщення населення електронні сирени: чому це важливо

Про це повідомив начальник ЛОВА Максим Козицький, пише Четверта студія.

Через дефіцит потужності в енергосистемі, під час повітряної тривоги, яку оголосили на Львівщині о 23:42 4 липня, електромеханічні сирени спрацювали не в усіх населених пунктах нашої області, бо для нормальної роботи така сирена потребує живлення.

Забезпечувати кожну сирену генератором надто затратно – через вартість генераторів та необхідність додаткового встановлення автоматів запровадження резерву.

Усіх цих викликів можна уникнути, якщо використовувати електронні сирени, які мають резервне електроживлення, що дозволяє їм працювати попри будь-які відключення.

Наполегливо рекомендуємо тим громадам області, які цього ще не зробили, придбати для безпеки людей саме такі сирени.

Щоб допомогти громадам вирішити цю проблему фінансово, Львівська ОДА ще з 2021 року дофінансовує закупівлю електронних сирен з обласного бюджету. Робимо це в межах програми «Безпечна Львівщина».

За ініціативи ЛОДА та завдяки співфінансуванню з обласного бюджету, громади області у 2022-2023 роках змогли встановити 143 електронні сирени, а від початку цього року на території Львівщини додатково обладнали 21 блок оповіщення.

Найбільше електронних сирен є у Яворівському, Стрийському та Львівському районах. Дякую керівництву громад за належне ставлення до безпеки життя тих, хто живе у зоні вашої відповідальності.

Хто і куди має звертатися, щоб забезпечити громаду електронними сиренами?

За умовами обласної програми «Безпечна Львівщина», аби отримати сучасні засоби оповіщення, громади мають долучитися коштами на закупівлю – відповідно до індексу фінансової спроможності.

Щоб подати заявку на отримання таких сирен, керівник громади має написати на моє ім’я листа з обґрунтуванням потреби і готовністю виділити гроші з місцевого бюджету. Лист може бути у довільній формі. Далі вже Департамент з питань цивільного захисту Львівської ОДА допоможе всім необхідним.

«Нагадаю, згідно з чинним законодавством, питання оповіщення покладається на голів громад. Львівська ОВА і надалі буде допомагати вирішувати цю проблему, але це пряма функція місцевого самоврядування.

Прошу людей у громадах нашої області включитися у процес і пересвідчитися, чи усвідомлюють голови ваших громад, що вирішити проблему оповіщення – критично важливо», – йдеться у повідомленні.

Коментарі

Позначки: , ,