Львівська облрада прийняла звернення щодо примусового стягнення заборгованості

Новини 30 Серпня, 2024 8 638

Рішення депутатів

Депутати занепокоєні ситуацією, що склалася внаслідок застосування банками примусового стягнення заборгованості за кредитами позичальників

Львівська обласна рада прийняла звернення до Президента України щодо ситуації, що склалася внаслідок застосування банками примусового стягнення заборгованості за кредитами позичальників, які окуповані та / або провадять діяльність у зоні бойових дій.

Про це пише Четверта студія з посиланням на пресслужбу ЛОР.

«2 травня 2024 року група народних депутатів України внесла до Верховної Ради України проєкт Закону України «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо кредитування на період дії воєнного стану» (реєстр. №11180-1). Цим проєктом передбачено внести зміни до Цивільного кодексу України, які мали б, зокрема, закріпити на період дії воєнного стану законодавчі норми стосовно заборони банкам стягувати із суб’єктів господарювання, виробничі потужності яких станом на 24 лютого 2022 року було розміщено на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих російською федерацією територіях України, та пов’язаних з ними фізичних осіб-поручителів забезпечення або заставу за кредитами, які були надані під державні гарантії на портфельній основі та / або за якими надавалася державна фінансова підтримка як часткова компенсація відсоткової ставки.
Серед причин, що обумовили розробку цього проєкту, вважаємо за необхідне виділити такі.
Як відомо, унаслідок бойових дій на території України величезна кількість аграріїв втратила можливість нормально вести свою господарську діяльність. Окупація ворогом українських територій, знищення активів аграрних та інших підприємств, втрата робітників – далеко не вичерпний перелік проблем, з якими стикнулися аграрії після 24 лютого 2022 року.
Найгіршою є ситуація в тих сільгоспвиробників, які до 24 лютого 2022 року здійснювали свою діяльність на територіях, що тепер стали тимчасово окупованими або територіями активних бойових дій. Такі фермери, виїжджаючи з окупації в безпечні регіони нашої країни, втрачають свої підприємства та змогу вести господарську діяльність, унаслідок чого не можуть вчасно виконувати свої зобов’язання перед банками-кредиторами за раніше залученими кредитами.
Одночасно з цим, на жаль, маємо непоодинокі випадки застосування повною мірою комерційними банками до таких аграріїв механізмів примусового стягнення заборгованості, що виникла за кредитами, які ще брали наразі вже окуповані / втрачені підприємства. Відповідні примусові стягнення заборгованості поширюють і на фізичних осіб, які виступали поручителями за такими кредитами. Часто в таких людей через суди намагаються забрати останнє – єдину квартиру, транспортний засіб тощо.
Така ситуація ставить під великий ризик людей, які виїжджають з тимчасово окупованих регіонів, адже на підконтрольній території вони моментально попадають під вал судових процесів та стягнень. Найгіршим є те, що така ситуація демотивує цих людей покидати окуповані території, що створює цілком реальну загрозу національній безпеці.
Херсонська, Запорізька, Харківська, Луганська та Донецька області в цьому плані є одними з найбільш постраждалих, оскільки бойові дії проходять безпосередньо на їхній території, частина якої окупована ворогом. Ворог щодня атакує країну різним способом, масовано обстрілює її артилерією, нищить інфраструктуру, у тому числі фермерські об’єкти.
З іншого боку, описані вище дії комерційних банків підривають і пригнічують моральний дух українців, які постійно потерпають від ворога. Люди сподіваються бодай на якісь прояви співчуття, прагнуть захисту з боку держави, хочуть справедливого ставлення до себе», – йдеться у зверненні.

На думку депутатів, законопроєкт №11180-1 дозволить бізнесу, який до 24 лютого 2022 року здійснював свою діяльність на тимчасово окупованих територіях, відновити свою господарську діяльність та в подальшому виконувати свої зобов’язання перед банками-кредиторами за раніше залученими кредитами.

Коментарі

Позначки: ,