Новини

Львівщина відзначить 85-річницю Голодомору

У суботу, 24 листопада, Львівщина відзначатиме 85-річницю Голодомору. Розпочнуться заходи панахидами у всіх храмах області. Опісля, о 15:00 годині на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку розпочнуться жалобні заходи.

«Зокрема о 15:30 годині розпочнемо екуменічну панахиду за жертвами трьох Голодоморів 21-22, 32-33, і 46-47 років. О 16:00 годині – загальнонаціональна хвилина мовчання, опісля у центральні частині міста Львова буде церковний передзвін у пам’ять про мільйони невинно убієнних українців», – розповів директор департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської ОДА  Андрій Ковальський.

Також о 16:00 годині Львівщина долучиться до Загальноукраїнської акції «Запали свічку пам’яті». Лампадки традиційно запалюватимуть біля пам’ятника Тарасові Шевченку, а тих мешканців області, які не матимуть змоги прийти у центр міста, закликають запалити свічку пам’яті у своїх оселях та вшанувати закатованих голодом в часи Голодомору українців.

«За різними даними приблизно 10 млн українців загинули голодною смертю через тоталітарний режим, який хотів вчергове нас поневолити. У пік Голодомору щодоби гинули 28 тисяч українців, щогодини 1168 і щохвилини 20 людей гинули у червні 1933 року. Відтак, закликаємо кожного поставити свічку на вікні чи то офісу чи свого помешкання, для того, щоб віддати шану і таким чином консолідувати українців в пам’ять про страшні жертви, які ми понесли майже століття тому», – додав Андрій Ковальський.

О 17:20 годині громадськість покладе квіти до пам’ятного знаку жертвам Голодомору та політичних репресій, що на проспекті Чорновола, а також до пам’ятної дошки жертвам комуністичного терору, які загинули від голоду в 1946-47 роках на Підзамче.

Окрім цього, у навчальних закладах області проведуть «уроки пам’яті», присвячені подіям Голодоморів.

Коментарі

Олег Довганик

Recent Posts

Львів святкує День народження

Мер ще досі Садовий

22 години тому

Львівщина отримала 30 позашляховиків від британців

Цього разу близько 50 британців наважилися подолати багато кілометрів, аби особисто доправити цей транспорт

23 години тому