Лазери в офтальмології: які можливості. Експертно про важливе

Новини 01 Липня, 2024 36

Ще у 60-х роках минулого століття перші лазери застосовували для розв’язання онкологічних та офтальмологічних проблем

Коротко, містко й фахово про переваги застосування лазерів у лікуванні очних хвороб розповідає лікар вищої категорії, провідний рефракційний хірург київської клініки “Ексімер” Зоя Гурбик.

Лазери давно вийшли за межі фантастичних та футуристичних фільмів про джедаїв і стали повсякденною частиною нашого життя. Активно використовується ця технологія і в медичній практиці. 

Ще у 60-х роках минулого століття перші лазери застосовували для розв’язання онкологічних та офтальмологічних проблем. А з 1989 року в Україні були впроваджені методики лазерної корекції зору.

Колосальний досвід використання таких технологій становить понад 30 років! За цей час лікарі встигли напрацювати достатньо практики, щоб вивести параметри, за яких лазер є ефективним, та визначити обмеження й протипокази для його застосування.

Тож якщо сьогодні лікар пропонує зробити, наприклад, лазерну корекцію зору, пацієнт може бути впевнений: його параметри потрапляють до статистики найбільш перевірених та добре прогнозованих результатів. І, безумовно, є гарантія стабільності за мінімальних пересторог.

Лазерні технології в офтальмологічній практиці й надалі розвиваються – тепер вони переходять у площину досконалості. Наразі їх застосовують у хірургії, діагностиці й навіть профілактиці очних хвороб. То які ж проблеми вони здатні розв’язати?

Хвороби, які лікуються лазером

Лазерне лікування є одним із важливих та найпоширеніших методів в офтальмології. Робота лазера полягає в цілеспрямованій дії світлового потоку на тканину. 

Наразі лазерна енергія використовується для лікування таких хвороб:

  • катаракти;
  • глаукоми;
  • дистрофії та відшарування сітківки;
  • діабетичних змін сітківки;
  • виправлення аномалій рефракції. 

Коротко пояснимо суть роботи лазерів в лікуванні очних захворювань. 

Катаракта. Фемтосекундний лазер є невіддільною частиною хірургії катаракти, ним виконують надточні та малі рогівкові розтини, передню капсулотомію та фрагментацію кришталика. Виняткова точність цих етапів сприяє мінімізації ризиків і досягненню максимальних рефракційних результатів. А це означає меншу залежність від окулярів після хірургії. 

Іноді в прооперованих пацієнтів з’являється вторинна катаракта. Насправді цей термін не має стосунку до справжньої катаракти: таке явище відбувається внаслідок клітинних реакцій епітелію, що утворює плівку на задній капсулі кришталика. Вона заважає проникненню світла на сітківку, через що знижується гострота зору. Тож для лікування вторинної катаракти та повернення попередніх зорових характеристик застосовується YAG-лазер, який швидко, буквально за кілька хвилин, безболісно, а часто й безпосередньо в день візиту дає змогу позбутися помутніння капсули й одразу відновити зір. 

Глаукома. За цього захворювання лазер допомагає покращити відтік внутрішньоочної рідини, знизити її продукування, формує додаткові шляхи її відтоку.

Отже, за глаукоми роблять такі лазерні операції: 

  • селективну лазерну трабекулопластику;
  • базальну іридектомію;
  • транссклеральну циклофотокоагуляцію. 

Проблеми із сітківкою. Аргоновий лазер відмежовує та укріплює слабкі місця й уражені ділянки сітківки. Завдяки використанню спеціальних лінз він розв’язує такі проблеми, як розриви, відшарування, різні види дистрофії сітківки. Лазерний промінь досягає навіть найвіддаленіших її ділянок, де зазвичай і починаються дегенеративні безсимптомні зміни, причому навіть у молодому віці. Тож тільки вчасний діагностичний огляд може виявити проблему, яка спочатку не викликає суттєвих скарг, але є загрозою погіршення і навіть втрати зору. 

Діабетична ретинопатія. Лазерна коагулююча енергія ефективна в лікуванні захворювання, яке є головною причиною стійкого зниження зору серед людей працездатного віку. Зокрема, вона впливає на патологічні судини, які при діабеті загрожують крововиливами та проліфераціями сітківки (розростанням аномальних кровоносних судин). Вчасне застосування лазера запобігає серйозному, вже хірургічному втручанню на сітківці. 

Порушення зору. На сьогодні ексимерна лазерна корекція є найпоширенішим видом втручання в разі порушень рефракції, як-от:

  • короткозорість; 
  • далекозорість; 
  • астигматизм. 

Суть впливу полягає у зміні форми рогівки завдяки ексимерному лазеру. Така корекція зору найчастіше призначається пацієнтам від 18 до 45 років. 

Існує кілька лазерних методик, найсучасніша з яких – “ФемтоЛасік” (Femto LASIK). Завдяки фемтосекундному лазеру можна сформувати тонкий клапоть рогівки. Операція робиться під автоматизованим контролем всіх необхідних хірургу параметрів: згідно з індивідуальними показниками пацієнта коригується фокус лазерного променя. Так забезпечується бездоганний зір – безпечно, без жодного різального інструмента. До речі, у 2018 році за розробку цієї лазерної технології вчені-фізики отримали Нобелівську премію! 

Якщо говорити про найвищу точність моделювання рогівкового клаптя, то перевага, безумовно, буде за фемтосекундним лазером. 

Плюси лазерної корекції зору

Найсучасніша методика використовує під час коригування рогівки два лазери – фемтосекундний та ексимерний й має такі переваги:

  • максимальна безпека проведення операції (без леза);
  • швидкий прогнозований результат – зір відновлюється за 2–3 години;
  • автоматичний контроль за оптичною віссю ока, що запобігає відхиленню ока під час операції;
  • відсутність похибки завдяки єдиній цілісній системі контролю персоналізованих параметрів – від діагностики до операції;
  • розширення показів до ексимерлазерної корекції у випадку тонкої, пологої, крутої рогівки або з вираженим астигматизмом;
  • показана військовим, спортсменам та людям, що ведуть активний спосіб життя. Адже фемтосекундний лазер здатний формувати квадратний клапоть ока, що лягає на місце як пазл, створюючи дуже надійну фіксацію;
  • лазерний етап формування рогівкового клаптя дає змогу вибирати його більший діаметр, що сприяє розширенню оптичної зони корекції. Цю перевагу оцінять ті, для кого важливий відмінний зір у сутінках, вночі та за кермом;
  • зменшується ризик людського фактора завдяки інтелектуально-автоматичному режиму використання найважливіших етапів операцій.

Топ переваг використання лазера в офтальмології

Експерт навела понад 10 аргументів, чому лазер є найбезпечнішим та найякіснішим методом втручання, який до того ж значно вдосконалює будь-які процедури.

Отже, застосування лазера – це передусім:

  • безболісна процедура – попередньо капаються знеболювальні краплі або операція проводиться під місцевою анестезією; 
  • робота лазера автоматизована, що значно зменшує вплив людського фактора;
  • на противагу від леза він має чітку довжину хвилі; 
  • прогнозована дія;
  • контрольована операція; 
  • високий ступінь стерильності;
  • лазер досягає навіть найвіддаленіших ділянок; 
  • високоточність маніпуляцій, відсутність похибки; 
  • персоналізована дія; 
  • менш травматична процедура порівняно з іншими видами хірургії, що дає швидкий процес загоєння та відновлення;
  • зменшення ризиків та побічних реакцій.

Отже, коли обираєте місце, де лікуватимете очі, зважайте передусім на сучасні технології та устаткування. Наприклад, наявність фемтолазера свідчить про високий рівень хірургічних можливостей клініки. А якщо до цього додається ще й досвід лікарів, який спирається на світові знання й практики в офтальмології, можете сміливо доручати своє здоров’я такому закладу.

Коментарі

Позначки: , ,