Галінвест застерігає про загрозу для інвестиційного клімату Львова через дії влади міста

Новини 13 Червня, 2024 59

Фото Романа Балука

Компанія Галінвест заявила про загрозу інвестиційного клімату Львова через спробу Львівської міської ради у суді позбавити компанію права власності на нерухомість після трьох десятиліть відкритого володіння цією нерухомістю. Компанія наголошує, що влада Львова вчиняє це задля того, щоб позбавити її також права постійного користування земельною ділянкою у центрі Львова, на якій розташована ця нерухомість.

Про це сказано у зверненні Галінвесту, яке є в розпорядженні редакції, пише Четверта студія.

«Львівська міська рада оскаржує в суді правовстановлюючі документи на постійне користування земельною ділянкою, які нею ж і приймалися, а також заявляє про незаконність існування об’єкта на земельній ділянці, хоча Львівською міською радою ще в 1999 році було затверджено Акт державної технічної комісії про готовність закінченого будівництвом об’єкта до експлуатації, на підставі якого зазначений об’єкт було введено в експлуатацію», — сказано у зверненні.

Компанія Галінвест повідомила, що звернулась до суду з зустрічним позовом до Львівської міської ради  про визнання права власності на об’єкт нерухомого майна, що знаходиться на земельній ділянці, без заявлення будь-яких вимог щодо передачі у власність самої земельної ділянки, яка і надалі залишається власністю громади Львова. Справа буде розглядатись в Господарському суді Львівської області.

Компанія зазначила, що рішення Верховного суду про новий розгляд справи викликало здивування у експертів та фахівців через те, що «Верховний Суд обґрунтував рішення про новий розгляд справи твердженням про те, що документина право користування землею були видані неповноважним органом, хоча цей факт не був предметом розгляду, ні попередніми судами під час судових засідань, ні самим Верховним судом під час слухань, про нього також не заявляли в судах ні юристи Львівської міської ради, ні представники найнятої останньою юридичної компанії.Абсолютно всі висновки Верховного Суду будуються навколо цієї тези».

Галінвест наголосив, що правомірність видачі документів на право постійного користування землею органом, що їх видав, нескладно перевірити, наприклад, порівнявши їх з аналогічними документами, виданими Львівською міськрадою в цей період іншим постійним користувачам земельних ділянок у місті та піднявши з архіву документи того часу, якими Львівська міська рада делегувала своєму виконавчому органу приймати рішення по земельним питанням.

Галінвест разом з тим звернув увагу громадськості та правоохоронних органів на те, що у Верховному суді інтереси Львівської міської ради представляли приватні адвокати, однак офіційна інформація про проведення тендеру чи публікація звіту про укладення договору представництва відсутні. «Не виключено, що це є порушенням закону», — зазначено у зверненні.

Компанія Галінвест також заявила про те, що мер Львова Садовий, використовуючи своє службове становище, спонукав своїх підлеглих чиновників до дій, які ведуть до позбавлення активів компанії їхньої інвестиційної привабливості та наносять їй репутаційні й ділові збитки.

Йдеться про нібито рішення виконкому Львівської міської ради про створення  скверу на місці будівлі, яка на даний час  перебуває у власності Галінвесту

«Такими діями та публікаціями про них Садовий, на наше переконання, пробує «вбити» інвестиційну привабливість активу, що  належить Галінвесту. Він також  сигналізує власнику і потенційним інвесторам щодо безперспективності подальшого використання і розбудови об’єкта,  адже мер особисто на цьому місці бачить тільки сквер.  Рішення виконкому про створення скверу не опубліковано. Після  ознайомлення з ним, йому буде надана правова оцінка із можливим зверненням до суду щодо його скасування», — сказано у зверненні.

 Галінвест запевнив, що продовжить відстоювати своє право на володіння майном і користування земельною ділянкою та закликав громадськість  з розумінням поставиться до цієї складної ситуації, а бізнес взяти  до відома історію боротьби компанії за свої права і за свою власність із мером міста, щоб добре розмірковувати над всіма ризиками  діяльності та розвитку у Львові.

 Нагадаємо, компанія Галінвест є власником будівлі у центрі Львова, в якій раніше знаходився ТПЦ «Добробут», а після модернізації працює мережевий супермаркет.  У 2022 році  мер Садовий безпідставно звинуватив компанію Галінвест у крадіжці землі в центрі Львова і свідомо оббрехав одного з засновників, ув’язавши його з росією. Він також погрожував “судами Лінча” представникам судової влади, якщо вони не підтримають його версію подій. Однак, попри шалений медійний тиск, мер тоді не досягнув бажаного результату і міська рада Львова програла два суди Галінвесту.

Коментарі

Позначки: ,