Новини

Дворик у центрі Львова був вимощений єврейськими надгробними плитами

Сьогодні, 22 листопада, у внутрішньому дворику, що на площі Галицькій, 15, почали витягувати мацеви – єврейські надгробні плити, якими вкладали подвір’я.  Витягвали надгробні плити представники Львівського волонтерського центру, передає кореспондент ІА ZIK.

 

«Відомо, що нацисти з дорогого каміння стирали написи і використовували їх для своїх меморіальних цілей. А кам’яними вистилали вулиці і площі. Те ж саме робила радянська влада. Навіть в цоколь пам’ятника Леніну вмурувала єврейські мацеви… Здається, ми нарешті на правильному шляху», – зазначив історик Василь Расевич у Facebook.

Наразі не відомо, звідки тут взялися мацеви. Волонтери підкреслюють – це можуть бути ті плити, які перебували на єврейському цвинтарі, де зараз розташований Краківський базар.

Загалом, у дворику на площі Галицькій у центрі Львова волонтери віднайшли близько 20 надгробних плит – 17 вже витягли, ще чотири потрібно розчистити. Плити використовували на господарські потреби після зруйнування єврейських поховань на Янівському цвинтарі.

Коментарі

Олег Довганик

Recent Posts

Львів святкує День народження

Мер ще досі Садовий

20 години тому

Львівщина отримала 30 позашляховиків від британців

Цього разу близько 50 британців наважилися подолати багато кілометрів, аби особисто доправити цей транспорт

21 годину тому