Новини

Чергова децентралізація «від Зеленського» суперечить Конституції, – Фріз

Зеленський вирішив “продавити” свою версію змін до Конституції, які стосуються реформи децентралізації та місцевого самоврядування. Однак черговий законопроект від «слуг» суперечить Конституції.

Про це написала депутат фракції «Європейська Солідарність» Ірина Фріз на своїй сторінці у мережі Facebook, пише “Четверта студія” з посиланням на прес-службу партії.

«Пам’ятаєте сумнозвісний президентський проект 2598 зі змінами до Конституції і «децентралізацією»? Що ж, «набігом» взяти не вийшло, то вирішили поступово.

Тепер в стінах парламенту готується вже до другого читання «слугівський» законопроект 2653 про зміни до місцевого самоврядування. Здається, пан Зеленський не зміг придумати нічого іншого, як все ж таки продавлювати свій варіант з поворотом на російський курс», – написала Фріз.

Вона звернула увагу на деякі аспекти «децентралізації по-Зеленському».

«Визнання «об’єднаних територіальних громад» елементом системи адміністративно-територіального устрою не відповідає ст. 133 Конституції України, яка не передбачає такого елементу системи адміністративно-територіального устрою України, як «об’єднані територіальні громади», а тим більше – коригування цього адміністративно-територіального устрою під ОТГ. Гарант Конституції продовжує далі методично порушувати її. Можливо від недосвідченості, але ж не знання Основного закону не рятує його від відповідальності за порушення»,- зазначила депутат.

За її словами, метою законопроекту є покладання на Кабінет Міністрів повноважень щодо визначення адміністративних центрів територіальних громад та територій територіальних громад (громад), а також подання до Верховної Ради проектів законів щодо утворення і ліквідації районів.

«Можливо «слуги » не в курсі, але така пропозиція не узгоджується з положеннями статті 93 Конституції. Більш того, відповідно до ч. 1 ст. 85 Конституції України, утворення і ліквідація районів, встановлення і зміна меж міст є компетенцією парламенту, а не уряду, – зазначила Фріз.

Парламентар також зауважила, що ідея покладання на уряд повноваження визначати адміністративні центри територіальних громад не узгоджується ще й із Законом «Про добровільне об’єднання територіальних громад», де чітко встановлено порядок вирішення цих питань.

«Резюме: «слуги» «платівку» не міняють: всі ініціативи як завжди с порушенням Конституції. Чи не час виправляти помилки, бо так нас під російський протекторат заведуть скоріше ніж Білорусь?»,- додала Фріз.

Коментарі

Кенцало Юра

Recent Posts