Новини

Через рік після ухвалення закону про мову ми змушені захищати українську від саботажу влади, – Княжицький

Рік тому Верховна Рада України ухвалила Закон про забезпечення функціонування української мови як державної. Нинішня влада попри обіцянки не тільки не сприяє розвитку державної мови і національної культури, а й фактично саботує все українське.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на прес-службу фракції “ЄС”, про це з нагоди річниці Закону про мову на своїй сторінці у мережі Facebook пише народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Микола Княжицький.

«Ми проголосували його після виборів президента і дали надію мільйонам українців, що попри страхи українці захистять власну державу. Я свідомо йшов в опозицію, щоб якось захистити те, що ми будували в гуманітарній політиці останні п’ять років. Частково це вдалося. Закон не змінили. Але захистити від саботажу більшості поки не вдається», – констатує Княжицький.

«Симптомачно, що обрана без будь-яких критеріїв мовний омбудсмен подала у відставку. Бо уряд не забезпечив їй умов для роботи, президент жодного разу не зустрівся. Та й у неї самої, судячи з інтерв’ю, специфічне бачення ролі української мови в українському суспільстві. Українські політики з команди Зеленського чи з ОПЗЖ навмисно не вживають українську у телеефірах навіть, коли нею володіють», – зазначає народний депутат.

«Коли Зеленський балотувався, він критикував прихильників проекту закону про мову і обіцяв «пряники», щоб поширювати українську. Ніяких пряників не було. Чергова піарна обіцянка, яку ніхто не збирався виконувати. Лише саботаж», – наголошує Микола Княжицький.

«Але роль закону складно переоцінити. Піде ця популістська неукраїнська влада, і тоді норми закону почнуть реалізовуватися в втілюватися у життя. З «пряників». Буде створено центри для вивчення української, спеціальна урядова програма розвитку української мови підтримає митців, видавців, науковців і звичайних громадян, як це передбачено законом. Ніхто не обіцяв легкого шляху, коли агресивний колонізатор поруч і веде війну», – резюмує Микола Княжицький.

Коментарі

Кенцало Юра

Share
Published by
Кенцало Юра

Recent Posts

У Дрогобичі стартує опалювальний сезон

впродовж кількох днів, теплопостачанням планують охопити житлові квартали міста, тобто споживачів центрального опалення

2 хв. тому

Дрогобицька громада передала ще 30 дронів

Їх вдалось придбати в межах благодійної акції «Мільйон на ЗСУ», організованої з нагоди 933-річчя міста…

3 хв. тому

У Львові 21-річний чоловік викрав 400 тисяч гривень

Шахрайством заволодів понад 400 тис. грн громадян – судитимуть мешканця Львова

19 хв. тому

На Львівщині очікують заморозки

Попередження ДСНС

46 хв. тому

На Львівщині 10 років за ґратами відсидять наркоторговці

Також пересилали посилками різних поштових операторів, замаскувавши серед речей та використовуючи вигадані анкетні дані для…

1 годину тому

Lila Vi випустила нову музичну роботу “Море”

“Море”: виконавиця з Тернополя Lila Vi створила справжній саундтрек осінніх вечорів про внутрішнє очищення

2 години тому