Американські євреї зреагували на крадіжку лісу в Брюховичах

Новини 16 Травня, 2024 110

Йдеться про 19,1 га унікальної лісової території, що між вулицями Ряснянська – Незалежності України у Брюховичах

Про це повідомив директор Представництва американського об’єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу, львівський хасид, реб Мейлах Шейхет.

“Шановні захисники історико-культурної спадщини! В судовому засіданні 14.05.2024р. нарешті в Апеляційному суді Львівської області пролунала обставина, через яку стало ясно чому всі 20 років боротьби за збереження в Брюховичах лісу вищої категорії та території масових єврейських могил розстріляних євреїв від рук німецьких нацистів під час Голокосту були безуспішними, бо в судових справах йшлося лише про інші докази крім головного доказу: відсутності права власності у Брюховицької селищної ради і відповідальних сторін на спірну земельну ділянку”, – йдеться у повідомленні.

Мейлах Шейхет додав, що завірені нотаріусом договори куплі-продажу не є легітимними, оскільки Брюховицька селищна рада згідно з законом ніколи не була власником проданої земельної ділянки. Окрім того, нотаріуска, як третя сторона, в суд не зявлялась, а судді не витребували документи на право передачі власності від держави до Брюховицької сільради, хоча й зобов’язані захищати інтереси держави.

“Схема Брюховицької селищної ради вкупі з господарськими і цивільними судами, що “намагались” вирішити конфлікти в цій резонансній крадіжці державної власності, могла би працювати ще нескінченно довго, допоки з метою збереження масових єврейських могил в солідарності зі збереженням лісу для реабілітації одужуючих хворих сусідньої кардіологічної лікарні на тій же ділянці 44 кварталу лісу вищої категорії, що була віддана під забудову приватних житлових і спортивних споруд на масових могилах, не вступили в справу Обєднання комітетів для євреїв колишнього радянського союзу та Представництво Американського обднання комітетів для євреїв бувшого радянського союзу”, – наголосив директор Представництва.

Нагадаємо, у 2004 році 19,1 га унікальної лісової території у Брюховичах незаконно вилучили землю з Держлісфонду і передали її Брюховицькій селищній раді, ніби то для земель запасу та рекреації.

“А далі слідувала оренда та продаж цієї території двом новоствореним фірмам ПП «Буддизайн» та ТзОВ «Новобуддизайн», буцімто під благу ціль – будівництво спортивно-оздоровчого комплексу. Наступним стало дроблення цих 19,1 га на значну кількість менших ділянок. Потім відбувалось об’єднання/розподіл/перепродаж ділянок «між своїми» по 3-5 разів, з метою замести сліди незаконного вилучення, фіктивності державних актів”,розповіла активістка Юлія Лацик.

Громадськість Львова і Брюхович неодноразово зверталася з відкритими листами до президентів: Ющенка, потім і до Януковича та двічі до Порошенка.

“Окрім того, що вкрадена територія – це цінний, І групи державний ліс, в його межах ще й знаходиться місце масової страти у 1943 році та захоронення євреїв (місцева назва «жидівські горби»)“, – додала акивістка.

До слова, попри дві відкриті кримінальні справи у 2005 р. та 2013 р. щодо зловживання владою і службовим становищем, до відповідальності жодного з чиновників так і не притягнули.

“У листопаді минулого року вже навіть закрили кримінальне провадження, бо мовляв, доказів за роки розслідування так і не знайшли, а відтак, і підозри нікому висувати. Тож, загроза тотальної вирубки та забудови 19,1 гектарів реліктового лісу, плюндрування місця мученицької смерті жертв голокосту – не зникла…

За 20 років ця голосна справа пройшла через вуха, очі і голови незліченої кількості людей. Та тільки невелика частина з них спромоглась ідентифікувати її як злочинну схему. Ще менша кількість наважилась про це говорити. Одиниці ж насмілились діяти і наперекір системі робити можливе та неможливе для порятунку цього розкішного лісового масиву від загребущих хрунів”,– зазначила активістка.

Коментарі

Позначки: ,