Новини

Активісти вимагають справедливості для засудженої на Кіпрі за «напад» на росіян українки

Українська громада Кіпру обурена рішенням суду, який ув’язнив на 6 місяці 55-річну українку Ірину Кривоус за «напад» на росіян. 31 березня, активісти проведуть під Президентським палацом в Нікосії мітинг «Справедливість для Ірини».

Про це пише Четверта студія з посиланням на ДемСокиру.

Також від Товариства Українсько-Кіпрської Дружби й всіх українців на Кіпрі буде переданий лист-звернення до Президента Кіпру та головного прокурора з проханням про помилування засудженої українки.

Про це повідомляє пресслужба руху «Демократична Сокира».

Представники діаспори звернулися по допомогу до ДемСокири, а також просять про підтримку у справі Ірини Кривоус з боку українських органів влади та громадянського суспільства.

«росія-агресор, країна-терорист, країна-вбивця. Це знаємо ми, українці. Це бачить і визнає весь цивілізований світ. Але чомусь досі знаходяться інституції, які закривають очі на ці звірства. Які стають на бік ката, а не жертв війни. Які потурають носіям кремлівських наративів і тим самим стають співучасниками злочинів проти України та українців.

Втручатися у внутрішні справи іншої суверенної держави неприпустимо. Хоча, відверто, нас дивує рішення кіпрської Феміди.

З одного боку, офіційний Кіпр говорить про підтримку України та неприпустимість порушення її суверенітету й територіальної цілісності, та дає прихисток тисячам українців, які залишили батьківщину через російське вторгнення.

З іншого – толерує демонстративну підтримку держави-агресора пропутінськи налаштованими мешканцями Кіпру, які вільно проводять заходи на підтримку режиму кремля, з використанням відповідних слоганів і символіки.

Ми звертаємося до ЗМІ, Міністерства закордонних справ України, посольства України у Республіці Кіпр та інших установ і організацій, здатних вплинути на ситуацію. Напишіть про цю справу, розберіться, допоможіть захистити права українки. Вона вже втратила на війні брата, а тепер через росіян проходить через приниження та поневолення.

Справедливість має бути відновлена», – йдеться у зверненні ДемСокири.

Активісти вимагають справедливості для засудженої на Кіпрі за «напад» на росіян українки
Активісти вимагають справедливості для засудженої на Кіпрі за «напад» на росіян українки

Нагадаємо, 28 березня суд в Ларнаці на Кіпрі засудив 55-річну українку Ірину Кривоус до 6 місяців позбавлення волі. В серпні 2022 року під будинком жінки любителі росії зібралися на проросійську пропагандистську акцію. З російськими прапорами й плакатами вони готувалися відсвяткувати день прапора країни-агресора.

За два місяці до цього від поранень на фронті загинув брат Ірини. Жінка була в жалобі, тож коли побачила під своїми вікнами російські триколори, не стримувала емоцій. Вона вибігла з хати, в чому була і з чим була.

Ірина намагалася докричатися до учасників мітингу та зупинити пропутінський шабаш. Їй в голові не вкладалося, як можна підтримувати війну росії проти України, вбивства і катування, а з тим – і вихваляти кривавий режим, який розв’язав цю війну. І це не де-небудь, а в європейській країні.

Перед тим, як вибігти на вулицю, Ірина готувала вечерю та різала овочі. Тож лише коли її скрутила поліція, жінка зрозуміла, що в руці в неї залишився ніж. Затриману доставили до поліцейського відділку. Згодом був суд, який засудив Ірину до реального тюремного терміну за звинуваченнями у нападі, володінні зброєю та порушенні громадського порядку. Одним з ключових пунктів вироку стало покарання за «ненависть на національному й етнічному підґрунті». «Потерпілою» суд визнав пропутінську місцеву активістку, яка дала свідчення, що українка погрожувала їй фізичною розправою.

Зараз Ірина Кривоус знаходиться у в’язниці. Її адвокат в понеділок подаватиме апеляцію із вимогою пом’якшення вироку.

Коментарі

Олег Довганик

Recent Posts