Новини

23 лютого 2014 року почалася російська окупація українського півострова Крим (ВІДЕО)

23 лютого 2014 року почалася російська окупація українського півострова Крим. Цього дня був захоплений Севастополь.
Як пише “Четверта студія” з посиланням на Ukrainian People Magazine, вночі з 26 на 27 лютого російський спецназ захопив приміщення Ради міністрів та Верховної Ради Автономної Республіки Крим в Сімферополі.
Як пише Укрінформ, цього дня, у 2014 році, під час Революції Гідності, в Сімферополі пройшов Всекримський мітинг, організований Меджлісом кримськотатарського народу, в якому прийняли участь понад 5 тисяч осіб.

Учасники мітингу вимагали дострокових виборів Верховної Ради Криму і покарання чиновників за сепаратизм, також вони заявили про безумовну підтримку рішень, прийнятих Верховною Радою 21 і 22 лютого та засудили режим Януковича, «винного у вбивстві десятків громадян України, які виступили на захист демократії і прав людини в Україні».

На противагу цьому, в Севастополі відбувся мітинг проросійських сил. Під час нього активісти обрали «народного губернатора» Олексія Чалого, який згодом став одним із символів російської окупації півострова і «героєм кримської весни».

Тим часом в інших регіонах України тривав «ленінопад», який розпочався ще 8 грудня 2013 року поваленням пам’ятника Леніну у Києві напроти Бесарабського ринку. 23 лютого по всій Україні їх було знесено 58, а загалом за лютий 2014 року – 345 бюстів та пам’ятників.

Разом з тим, по всій країні продовжувалось переформатування влади: відставки губернаторів пройшли у багатьох областях України. Так, заяви на складання повноважень голови ОДА на той час написали у Луцьку, Рівному, Чернівцях, Закарпатті, Івано-Франківську, Миколаєві, Львові, Чернігові, Житомирі.

Архівне відео/Радіо Свобода

Коментарі

Ольга Корнієнко

Recent Posts

На Сихові відбудеться Перший фермерський ярмарок

У неділю, 12 травня, у Львові відбудеться Перший фермерський ярмарок на Сихові на площі перед…

3 години тому

Юрій Холод привітав мешканців Львівщини з Великоднем

На Львівщині святять паски

18 години тому

На Закарпатті роми стали проти мобілізації

Стрілянина біля ТЦК

23 години тому