117 японських компаній продовжують працювати в РФ, сплачуючи мільйонні податки

Новини 03 Грудня, 2023 45

Західні санкції похитнули віру російських олігархів у свого ідола

дослідження KSE

Більшість японських компаній, які працювали в Росії до її вторгнення в Україну ігнорують заклики вийти з російського ринку, сплачуючи мільйонні податки до РФ. Разом з тим у липні 2023 року Японія порівняно з аналогічним періодом минулого року збільшила обсяг експорту медичних виробів до Росії на 1123,2%, легкових автомобілів на 84,9%, автобусів та вантажівок на 60,2% та 44,4% відповідно.

Про це свідчать результати моніторингу KSE Institute у рамках проєкту “Самосанкції / LeaveRussia” щодо впливу виходу іноземного бізнесу на економіку РФ, пише Четверта студія.

Після повномасштабного вторгнення японські та російські компанії поступово адаптувалися до західних санкцій проти Росії, зокрема, фінансових обмежень, розробляючи механізми поступливості.

У серпні 2022 року одна з найбільших японських компаній JERA підписала угоду про постачання газу з новим російським оператором нафтогазового проєкту «Сахалін-2» на Далекому Сході Росії.

Водночас японська компанія Toho Gas, третя за величиною компанія у постачанні газу в Японії, продовжила контракт на закупівлю скрапленого газу за цим же проєктом. Також, відповідно до огляду Observatory of Economic Complexity (OEC) в 2022 році основними експортними японськими товарами в Росії були автомобілі і пов’язані з цим комплектуючі та, з іншого боку, в російському експорті превалюють енергоносії та дорогоцінні метали.

Станом на листопад 2023 року KSE Institute ідентифікував 178 японських фірм, що здійснювали свою діяльність на території РФ, з них 117 або 66% – залишаються в Росії, тоді як ще 53 (30%) згорнули операції і лише 8 (4%) – остаточно покинули ринок агресора.

Ба більше, за результатами спільного дослідження KSE Institute та партнерів по коаліції B4Ukraine, минулого року компанії зі штаб-квартирами у Японії сплатили до бюджету Росії $205 мільйонів, до прикладу, випередивши навіть китайські бренди ($184 мільйони).

За даними Київської школи економіки, 297 (8,2% від загального числа записів в базі KSE або 23,5% від компаній, які отримували дохід в Росії в 2022 році) міжнародних компаній повністю припинили діяльність у Росії. Також 1221 (33,8% від загального числа) іноземних бізнесів згорнули операції та заявили про намір покинути країну.

Проте 1551 (42,9% від загального числа) компанія з тих, що потрапили до моніторингу KSE Institute, поки що не збираються покидати російський ринок, працюючи без будь-яких змін. Ще 548 (15,2% від загального числа) – призупинили нові інвестиції в Росію та продовжують вичікувати.

Коментарі

Позначки: