Галерея

У Львові вшанували жертв кримської депортації 1944 року

Сьогодні, 18 травня, у Львові вшанували 74-ту річницю депортації кримських татар. З цієї нагоди відбувся мітинг на Проспекті Свободи на площі перед пам’ятником Тарасу Шевченку.

74-та річниця депортації кримських татар у Львові

74-та річниця депортації кримських татар у Львові

74-та річниця депортації кримських татар у Львові

У межах заходу до присутніх звернувся перший заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Ростислав Замлинський.

“Дозвольте сьогодні звернутися зі словами шани, пам’яті за тими, яких депортували 74 роки тому і за тими, над якими сьогодні триває наруга. Такі злочини не мають терміну давності. Я переконаний, що будуть покарані ті, хто це здійснює. Усі ми, разом, є єдиними і не боїмося сьогодні заявляти, хто є нашим ворогом. Багато кримських татар сьогодні зі зброєю у руках відстоює цілісність і незалежність нашої країни. Дуже важливо тут робити реальні речі – в культурі, аграрній сфері, економіці, промисловості, просвітницькій діяльності. Багато представників Криму це роблять та є успішними, а успіх – це наша найголовніша зброя у боротьбі з агресором. Цей успіх наблизить нашу перемогу і український правор замайоріє над Севастополем, Сімферополем, а Гімн України та кримсько-татарського народу голосно лунатиме. А кримьскі татари вільно розвиватимуть свою культуру у кожному куточку нашої держави. Серце кримчан б’ється в унісон разом з нами, українцями”, – зазначив Ростислав Замлинський.

Присутні вшанували жертв депортації хвилиною мовчання. Також імам Ісламського культурного центру ім. Мухаммада у Львові Асада Мурат Сулейманов зачитав молитву.

Траурний мітинг до 74-ї річниці депортації корінного народу Криму

Траурний мітинг до 74-ї річниці депортації корінного народу Криму

Траурний мітинг до 74-ї річниці депортації корінного народу Криму

“Трагедія, яка почалась 18 травня 1944 року, на жаль, тривала дуже довгі роки. Наслідки цієї трагедії ми відчуваємо і зараз – багато пластів кримсько-татарської культури зникли безслідно. І зараз трагедія продовжується. Триває новий вид депортації – це гібридна депортація, у наслідок якої руйнуються національно-культурні цінності кримсько-татарського народу. І сьогодні як ніколи важливо, щоби нас почули у всьому світі”, – наголосив організатор мітингу та співзасновник Кримського дому у Львові Халіл Халілов.

Довідково: Депортація кримських татар — насильницьке виселення кримськотатарського народу з їхньої історичної батьківщини, здійснене упродовж 18-21 травня 1944 року радянським тоталітарним режимом. У результаті етнічної чистки відомства держбезпеки СРСР та таємна поліція за наказом Йосипа Сталіна депортували 191 044 кримських татар у віддалені регіони Радянського Союзу — від північного Приуралля до республік Середньої Азії. Примусове виселення здійснювалось підрозділами НКВС: чоловіків та жінок, дітей, людей похилого віку зігнали до залізничних вагонів, які до того використовувалися для перевезення рогатої худоби, і 70 ешелонами відправили за кілька тисяч кілометрів від рідної домівки. Кримські татари стали одним із десяти етносів СРСР, яких не оминула сталінська політика депортації народів.

Коментарі

Субота Юля

Recent Posts

Юрій Холод привітав мешканців Львівщини з Великоднем

На Львівщині святять паски

7 години тому

На Закарпатті роми стали проти мобілізації

Стрілянина біля ТЦК

12 години тому

У Львові 65% пасажирів користуються ЛеоКарт

65% пасажирів міського громадського транспорту оплачують/реєструють свої поїздки картками ЛеоКарт – загальними, студентськими, учнівськими та…

17 години тому

Львів та Фрайбург розширюють співпрацю

обговорили нові проєкти

1 день тому

Синоптики застерігають про надзвичайну пожежну небезпеку на 4 – 6 травня

у Львівській громаді зафіксували уже 50 пожеж в екосистемах, з них 18 – великі, площа горіння яких…

1 день тому