Галерея

У Києві пройшла акція підтримки українського політв’язня Валентина Вигівського (ФОТО)

3 серпня у Києві пройшла акція підтримки українського політв’язня Валентина Вигівського, якому сьогодні виповнюється 38 років. Це вже сьомий його день народження у російській в’язниці.

Як повідомляє кореспондентка Суспільного, на акцію прийшли правозахисники, експолітв’язні та активісти, пише Четверта студія.

Загалом у заходах взяли участь близько 30 людей.

За словами батька політв’язня Петра Вигівського, акція стала спробою донести до суспільства актуальність проблеми політичних в’язнів у Росії.

“День народження — це свято для родини, для Валентина, але крім цього, такі складися обставини, що ми у користь віємо цей інформаційний привид, щоб ще раз показати, що проблема українських політв’язнів в Росії існує. Їх дуже багато, ви бачите по деяких портретах, представлених тут”, — наголосив батько політв’язня.

За його словами, заходи мають продемонструвати для суспільства, влади, іноземних громадян і навіть Росії, “що ця проблема є”: “Це в Україні не забувається, не замовчується, у нас ніхто не забутий, про усіх пам’ятаємо, на відміну від наших ближніх сусідів. Така акція має багато значень — не тільки один день народження”.

Водночас він зазначає, що спілкування з сином відбувається тільки через паперові листи, позаяк телефонні переговори зараз йому заборонені.

“Він з лютого 2017 року перебуває у приміщенні камерного типу, простою мовлю — це штатний ізолятор, де телефонні розмови заборонені, проте листування необмежене. Таким чином у нас відбувається листування”, — пояснив Петро Вигівський.

У Києві пройшла акція підтримки українського політв’язня Валентина Вигівського

У Києві пройшла акція підтримки українського політв’язня Валентина Вигівського

Батько додає, що він відправляє сину звіт і сьогодні за годину до акції змогли сконтактуватись з колонією, в якій перебуває Валентин.

“Передали черговому, що ми привітали його з днем народження і вже, йдучи на цю акцію, я авансом передав привітання від усіх тут присутніх і взагалі від усієї України. І на диво, цього разу черговий, нібито з радістю, погодився це все передати, тому що минулого разу, коли ми це передавали минулого року — він дуже опирався та не хотів. Казав, що не положено, але все-таки передав. На цей раз швидко погодився. Сподіваюсь, Валентин вже знає, що ця акція проходить і усі передають йому вітання”, — повідомив Петро Вигівський.

Також він вказав, що його син “буде у списках”, проте так складалося, що він “у списках був, але не повернуся”: “І мені після кожного обміну, а їх не так багато було, десь показувати ці списки та Валентин був під номером 1 чи 2, у залежності, як прізвище поставлять, але головне — результат, а він у нас поки дорівнює нулю”.

За словами колишнього політв’язня в Росії Володимира Балуха, миті, коли можна отримати за ґратами підтвердження того, що ніщо не даремно й усе має значення — є “найбільшою підтримкою, яка може існувати”.

“Зрозуміло, що люди, які зараз тут зібрались, вони особисто не можуть витягнути Валентина із-за ґрат та забрати додому. Оце, до речі, мені з Москви передали, з якими я листувався, перебуваючи за ґратами й ось це побажання усім хлопцям. Я обов’язково передаватиму це, щоб вони з рештою потрапили по власних домівок. І ось ця надія та сила для подальшої боротьби — вони саме із розумінням цієї підтримки, від таких… я навіть не можу сказати, що це “акція”, це таке душевне дійство”, — зауважив Балух.

Він додав, що це перетворилося на “душевне святкування дня народження одного з нас”: “Я щиро дякую усім, хто організував це свято. Дуже сподіваюсь, що усе, що ми зараз транслюємо — цю щиру сердечну любов, повагу і надію, щоб усе це у повному обсязі дісталося до Валентина і прийде час, коли ми усі разом на Майдані відсвяткуємо його день народження”.

Балух зазначив, що спілкується з батьком Валентина, з Петром Вигівським і вони разом є засновниками платформи “Звільнення політв’язнів”. Водночас він розповів, що коли сам перебував у Москві, у нього було відчуття, що вже скоро зможе зустрітися з близькими й вдихнути “повітря свободи”.

“Але якщо Ви мали на увазі за ґратами — звісно, я не просто відчував, я отримував ледь не щодня фактичне підтвердження того, наскільки об’ємна ця підтримка. Я листувався з багатьма людьми — не тільки з українцями. Й не втомлююсь повторювати: це найпотужніше, що можна отримати, перебуваючи за ґратами для розуміння того, що є безліч людей, які співчувають і разом з тобою підтримують тебе у цій боротьбі й бажають тобі повернення додому і щасливого завершення цього відрізку життя”, — зауважив колишній політв’язень.

За його словами, під час акції учасники святкували день народження не просто людини, яка опинилась за ґратами, а людини, яка опинилась за ґратами і потерпає від своїх переконань.

“Людина, яка живе з переконаннями, яка бореться за свої переконання. Такі речі — це найпотужніша й найсильніша підтримка. І це саме те, що допомагає людині пройти цей шлях з гордо піднятою головою і щасливий фінал повинен бути”, — зауважив Балух.

У 2014 році громадянин України, активіст Майдану Валентин Вигівський був затриманий співробітниками Федеральної служби безпеки Росії в окупованому Росією Криму. Йому були пред’явлені звинувачення в зборі і передачі представникові Китаю секретної інформації про двигун літака бойової авіації Росії. Під час слідства Вигівський дав свідчення з визнанням провини, але на суді заявив, що обмовив себе під тортурами.

У 2015 році Московський обласний суд визнав Валентина Вигівського винним у шпигунстві (ст. 276 Кримінального кодексу Росії) і призначив йому покарання у вигляді 11 років позбавлення волі.

Відтоді українець уже сім років перебуває в російських в’язницях і колоніях, останні п’ять років – у виправній колонії № 11 у Кірово-Чепецькому районі Кіровської області.

Майже весь цей час Вигівського утримують в умовах одиночного ув’язнення в приміщенні камерного типу (ПКТ). Як “злісний порушник” в’язень позбавлений не тільки побачень, але навіть телефонних переговорів із рідними.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Юрій Холод привітав мешканців Львівщини з Великоднем

На Львівщині святять паски

12 години тому

На Закарпатті роми стали проти мобілізації

Стрілянина біля ТЦК

17 години тому

У Львові 65% пасажирів користуються ЛеоКарт

65% пасажирів міського громадського транспорту оплачують/реєструють свої поїздки картками ЛеоКарт – загальними, студентськими, учнівськими та…

21 годину тому

Львів та Фрайбург розширюють співпрацю

обговорили нові проєкти

1 день тому

Синоптики застерігають про надзвичайну пожежну небезпеку на 4 – 6 травня

у Львівській громаді зафіксували уже 50 пожеж в екосистемах, з них 18 – великі, площа горіння яких…

1 день тому