В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун дала кілька порад, щоб зробити шашлик не таким шкідливим для здоров’я
Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, пише Еспресо.
Супрун радить почистити гриль чи мангал перед тим, як розвести багаття. Тоді “копоть від попередніх шашликів, у якій містяться канцерогени, піде в смітник, а не на стіл”.
М’ясо вона радить брати нежирне, або зрізати весь жир, що можна зрізати.
“Справа не лише в калоріях. Коли жир крапає на вугілля та реагує, утворюються поліциклічні ароматичні вуглеводи. Що їх більше, то більший ризик раку підшлункової залози, прямої кишки і молочної залози, свідчать досліди на тваринах. Виокремити саме вплив “шашличків” на здоров’я людей – складно”, – пише Супрун.
Маринувати м’ясо, на її думку, краще з пряними травами та спеціями, бо “розмарин, орегано, чорний перець та чілі містять антиоксиданти”. А для маринаду використовувати томатний чи лимонний сік, розведений яблучний оцет або соєвий соус, але не майонез і не олію.
Інша порада – половину м’яса, а то й більше замінити овочами.
“М’яса багато їсти не варто – порція має бути не більше, ніж середина долоні”, – наполягає Супрун.
Також, на її думку, варто приготувати м’ясо попередньо в мікрохвилівці чи духовці, щоб на пікніку “залишиться лише знову нагріти”.
А там, для кого цей метод не підходить, очільниця МОЗ пропонує спробувати готувати на різній температурі.
“Цього непросто досягнути, але спробуйте смажити на невисокій температурі, щоб їжа не темнішала і не підгоряла, а потім додайте жару. Так ви досягнете жаданої реакції Майяра — утворення скоринки. Але далеко та шкідливо процес не зайде, бо часу забракне”, – пише Супрун.
Також вона радить “пити лише воду” та дбати про гігієну. “Те, що впало, їсти уже не можна”, – підкреслює чиновниця.
До цього вона додала, що “смажити шашлики топлес – погана традиція” та підкреслила, що перебування під відкритим сонцем призводить до фотостаріння, а “поліциклічні ароматичні вуглеводи потрапляють до шкіри, та збільшують ризик розвитку пухлин”, – написала Супрун.