Найдорожчий в Україні “овочевий кошик” – продукти, які складають “борщовий набір” – у столиці. Тут він коштує 71 гривню, пише на своїй сторінці в Facebook голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
“Перед поїздкою в Київ необхідно наїдатися, а на Миколаївщину можна їхати на пустий шлунок. За даними офіційної статистики, найдорожчий овочевий кошик у Києві та коштує він 71 грн, а найдешевший в Миколаївській області та обходиться там у 58 грн.”, – пише експерт.
Різниця між цими регіонами становить більше 13 грн, або 22%. До нашого кошику ввійшли продукти, які складають борщовий набір, тобто по одному кілограму буряку, капусти, картоплі, моркви та цибулі.
П’ятірка найдорожчих регіонів наступна:
Київ – 71грн,
Донецька область – 69грн,
Закарпатська – 68грн,
Чернівецька – 67грн,
Тернопільська – 66грн.
ТОП – 5 найдешевших регіонів виглядає таким чином:
Миколаївщина – 58грн,
Харківщина – 59грн,
Херсонщина – 60грн,
Львівщина – 61грн,
Запоріжжя – 61грн.
“Жителі інших регіонів купують борщовий набір за такою вартістю: у Волинській, Київській і Кіровоградській областях – за 65грн, у Івано-Франківській, Луганській, Одеській, Сумській і Хмельницькій – за 64грн, у Вінницькій, Житомирській і Черкаській – за 63грн, у Полтавській, Рівненській і Чернігівській – за 62грн, у Дніпропетровській області – за 61грн.”, – пише Дорошенко.
По кожному продукту овочевого кошику найдорожчими та найдешевшими регіонами є:
Капуста. Найдорожчий регіон – Закарпатська область із ціною 14,3 грн і найдешевший – Миколаївська, де кілограм капусти обійдеться в 9,6 грн. Різниця в ціні між ними – 4,7 грн, або 49%.
Цибуля. Найдорожча цибуля продається на Тернопільщині – по 19,8 грн, а найдешевша на Миколаївщині – по 17 грн. Різниця в ціні складає 2,8 грн, або 16%.
Буряк. Найбільша вартість буряку в Києві, де його можна придбати по 14,4 грн, а найменша в Харківській області, де він обходиться в 10,4 грн. Різниця в ціні – 4 грн, або 38%.
Морква. Буковина є лідером із ціни на моркву, де вона коштує 15 грн. А найдешевшу можна знайти на Херсонщині – по 11 грн. Різниця в ціні становить 4 грн, або 36%.
Картопля. Найдорожчий регіон – Донеччина з ціною 11,3 грн, а найдешевший – Рівненщина, де середня ціна 7 грн. Різниця в ціні – 4,3 грн, або 61%.
“Данні альтернативного дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж із 1 березня 2018 року по 1 лютого 2019 року показують, що за останні одинадцять місяців поточного року борщовий набір подорожчав на 70%. Усі продукти демонстрували зростання: цибуля – в два з половиною рази, капуста – в два рази, морква – на 60%, буряк – на 59%, картопля – на 42%. Але в лютому цього року ситуація змінилась і деякі овочі подешевшали”, – пише Дорошенко.
За матеріалами Agronews
Коментарі
Позначки: Львівщина