Конфлікт у Львові: Чиновники блокують розвиток міста

Новини 16 Жовтня, 2024 275

Любомир Зубач. Фото Варіанти

Подробиці скандалу

Заступники міського голови Львова Любомир Зубач та Євген Бойко активно виступають проти передачі земельної ділянки на вул. Хуторівка, 51 у Львові ТзОВ «Агрокультура Захід».

Про це пише Четверта студія.

Спочатку вони ніби підтримували протест мешканців Сихова проти забудови цієї ділянки. Однак з’ясувалося, що проти забудови виступила лише одна особа, яка раніше хотіла бачити там виробництво сонячних панелей, але згодом змінила свою думку. Її заяви для одного з львівських медіа стали підставою для судового розгляду, наступне засідання якого відбудеться 22 жовтня. Інтереси  цієї особи в суді представлятиме старший партнер юридичного об’єднання Astrim Віктор Жовтенецький, який є чоловіком Ірини Вовк, підлеглої Любомира Зубача.  І хоч Львів маленьке місто, навряд чи це простий збіг обставин.

Подейкують, що саме Любомир Зубач і Євген Бойко у серпні ввели в оману ректора Львівської Духовної Семінарії святого Духа УГКЦ отцядоктора Ігора Бойка, налякавши його масштабною забудовою, яку планує звести ТзОВ «Агрокультура Захід» впритул семінарії. Тоді ж ректору семінарії привезли на підпис заздалегідь підготовлений лист із запереченням проти цього проєкту. Наступного ранку підписаний лист швидко зявився в багатьох місцевих медіа.

ТзОВ «Агрокультура Захід» офіційно поінформувало ректора про реальну ідею будівництва та передало йому передпроєктні пропозиції майбутнього житловогромадського комплексу разом з усіма юридичними документами. Аналогічний пакет документів компанія передала Курії Львівської Архієпархії УГКЦ під головуванням владики Ігора Возняка.

Курія, як засновник і власник семінарії, погодилася підтримати цей проєкт і письмово повідомила про це інвестора. У жовтні між ТзОВ «Агрокультура Захід» та Курією УГКЦ було підписано меморандум про взаєморозуміння та добросусідство. Раніше, у 2022 році, Меморандум про порозуміння та добросусідство було укладено між УКУ та ТзОВ «Агрокультура Захід», тому що  УКУ звернувся до Львівської міської ради з проханням створити реабілітаційноспортивний центр поруч із земельною ділянкою, якою користується ТзОВ «Агрокультура Захід».

Нагадаємо, проєкт включатиме низькоповерхову забудову, дитячий дошкільний заклад, а також велику відкриту для громадськості парковорекреаційну зону з водоймою площею 0,7 га. За задумом інвесторазабудовника, разом з водоймами семінарії це створить величезну прогулянкову зону загальною площею приблизно 4,5 га. Відстань між найближчою будівлею комплексу та адміністративним корпусом семінарії становитиме 200 метрів. Тобто земельна ділянка, яка є в розпорядженні ТзОВ «Агрокультура Захід», не межує з землями семінарії і не знаходиться впритул до неї.

Важко уявити, що міські чиновники могли використати церкву для своїх особистих цілей. Проте вони це зробили, і навіть більше — посягнули на святе, память про загиблих героїв війни. Заступники міського голови ввели в оману Громадську організацію «Родини полеглих героїв Львівщини», пообіцявши створити Парк памяті на земельній ділянці, яка належить ТзОВ «Агрокультура Захід» і на якій розташоване майно компанії.

Парковорекреаційна зона, яку планує створити інвестор на вул. Хуторівка, 51, буде відкрита для всіх, включаючи воїнівгероїв та їхні родини. Варто зазначити, що протягом 2022-2024 років інвестор надав військову допомогу на сотні тисяч доларів США, у тому числі у співпраці з Львівською міською радою.

Цікаво, чи Любомир Зубач та Євген Бойко зробили щось подібне за власні кошти?

Факти проти маніпуляцій чиновників

Розглянемо маніпуляції в дописі Любомира Зубача у Фейсбуці від 9 жовтня 2024 року, які без перевірки передрукували деякі медіа. Зубач заявив про “ідею створення простору Пам’яті”, тоді як інвестор ще півтора року тому запропонував у передпроєктних пропозиціях створити відкритий парковорекреаційний простір для всієї громади поруч із житловогромадським простором.

Він також заявив, що “Агрокультура Захід” викупила дерев’яний будинок на дві квартири з сараєм, тоді як насправді на земельній ділянці на вул. Хуторівка, 51 знаходиться багатоквартирний кам’яний житловий будинок з господарськими приміщеннями, інформація про який є у вільному доступі в Реєстрі речових прав на нерухоме майно. Цей будинок на балансі ТзОВ “АгрокультураЗахід” з 1996 року, а у власності з 2021 року. Він був збудований як відомчий житловий будинок і з березня 2022 року наданий для безоплатного проживання вимушено переміщених осіб з Харкова.

Заступник мера Львова також заявив, що “невідомий землевпорядник формує земельну ділянку”, звідки “зникають водойма і дороги”. Насправді, цей землевпорядник вже понад 20 років працює в системі Держгеокадастру та виготовив тисячі документів на різні земельні ділянки. Відновлення і встановлення меж на цю ділянку підтверджено Актом щодо встановлення меж, підписаним представниками Львівської міської ради. На підставі цієї технічної документації було присвоєно і затверджено кадастровий номер для ділянки. Керуючись положеннями статті 79-1 Земельного кодексу України та Рішенням Львівської міської ради № 51 від 1998 року “Про інвентаризацію земель”, була сформована земельна ділянка для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку з кодом 02.03. Правильність дій землевпорядника підтверджено комісією Держгеокадастру, яка розглядала це питання за скаргою Львівської міськради. Щодо так званого “маленького озерця”, то згідно з даними Басейнового управління водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну, жодної водойми на території немає, але інвестор погодився створити водойму за свої кошти для громади. Наразі ця територія є місцем звалища сміття, на яке місто десятиліттями не реагувало та не впорядковувало.

Нарешті Зубач також заявив, що “Агрокультура Захід” звертається до міської ради з проханням передати земельну ділянку всупереч містобудівній документації та плану зонування Сихівського району. Насправді, 6 грудня 2022 року Львівська міськрада дала згоду ТзОВ “Агрокультура Захід” на розроблення Детального плану території вул. Персенківка, залізничної колії, що охоплює цю земельну ділянку. Відповідну ухвалу підписали, і вона є чинною, як і технічне завдання під житловогромадський простір.

Протягом цього часу провели не менше десяти зустрічей із Зубачем та головним архітектором Коломєйцевим, де представили не менше 15 варіантів посадок комплексу, на що витратили сотні тисяч гривень. На прохання Львівської міської ради у 2024 році територію цього Детального плану збільшили, охопивши також територію колишнього автобусного заводу. Ця ухвала також є підписаною та чинною. Згідно з генпланом Сихівського району, на території земельної ділянки знаходиться зона Ж – для житлової забудови.

Тепер слово за депутатами Львівської міськради

З моменту присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці у 2022 році, «АгрокультураЗахід» щомісяця сплачує земельний податок до міського бюджету, загальна сума якого наразі складає кілька мільйонів гривень. Це підтверджує законність користування земельною ділянкою та виконання зобов’язань компанією. Відповідно до Земельного кодексу України, технічна документація про встановлення та відновлення меж земельної ділянки повинна бути затверджена місцевим органом самоврядування (у цьому випадку Львівською міською радою) не пізніше, ніж через 30 робочих днів після подання клопотання, яке було подано 29 червня 2023 року. Однак, документи товариства знаходяться на розгляді вже понад рік, попри те, що проєкт ухвали Львівської міської ради на передачу цієї земельної ділянки в оренду ТзОВ «АгрокультураЗахід» завізований всіма комісіями та чиновниками, включно з Любомиром Зубачем.

Коментарі

Позначки: , , ,