У Львові відкрили меморіальну таблицю історику Івану Крип’якевичу

Галерея 01 Жовтня, 2024 105

Фото

Меморіальну таблицю видатному історику Івану Крип’якевичу урочисто відкрили сьогодні, 1 жовтня, у Львові. Таблиця встановлена на фасаді будинку Наукового товариства імені Тараса Шевченка на вулиці Винниченка, 24, в якому працював історик.

Про це пише Четверта студія з посиланням на пресслужбу ЛОР.

Автор бронзової таблиці – скульптор Іван Брезвин. На таблиці зображені історичні постаті та місця, описані Іваном Крип’якевичем: Король Данило, Богдан Хмельницький, вежа Холма, батько Івана Крип’якевича – історик-священик Петро-Франц, учитель історика – Михайло Грушевський, Митрополит Андрей Шептицький, Василь Стус, Степан Бандера. 

«Іван Крип’якевич був залюблений у дві теми: історія війська запорозького та національно-визвольна війна українського народу середини XVII століття.  Загалом науковий доробок історика нараховує близько 800 позицій з різних періодів історії України. Іван Крип’якевич здобув авторитет як популяризатор історичних знань. Він наголошував – кожен українець повинен знати історію свого народу», – зазначив на відкритті директор Інституту українознавства імені І. Крип’якевича НАН України Ігор Соляр.

Відкрили меморіальну дошку Голова Наукового товариства імені Тараса Шевченка, академік Роман Кушнір, голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради Святослав Шеремета, родичка Івана Крип’якевича, громадська діячка, художниця і співзасновниця Доброчинного Фонду святого Володимира Олександра Крип’якевич-Цегельська.

«Майже сотня людей збирали кошти на таблицю. Це не був один донор, спонсор чи влада, це люди, які хотіли вшанувати пам’ять історика-державотворця Івана Крип’якевича. Автора історії, за яку вивозили в Сибір, якщо знаходили таку книжку. І багато з ваших родин знають, наскільки небезпечна було тримати в хаті таку книжку Мрію на майбутнє про меморіальний музей Івана Крип’якевича,  в якому будуть зберігатися особисті речі історика», – зазначила Леся Крип’якевич.

До встановлення таблиці долучилися родина історика, Інститут Українознавства ім. І. Крип’якевича, Фонд св. Володимира та кількадесят доброчинців. Над виготовленням таблиці скульптор працював кілька років, вивчаючи праці історика.

Серед зображених на таблиці – правнук Івана Крип’якевича, 26-річний військовослужбовець Артемій Димид, який загинув у 2022 році під час російського мінометного обстрілу на Миколаївщині. На відкритті зачитали звернення мами Артемія – Іванки Димид.

Освятив таблицю колишній працівник Інституту українознавства отець д-р Севастіян Дмитрух. 

«Сьогодні історичний день. На свято Покрови, на День захисника України відкрито таблиця великому історику і великому українцю Івану Крип’якевичу. Історія, сучасність і майбутнє тісно пов’язані. І нація, яка не знає своєї історії, не має сучасного і не має майбутнього. Ми зуміли вистояти у цій сторічній війні з кремлівським режимом тільки тому, що українці мали велику історію. А знали вони цю історію завдяки таким великим історикам, яким був Іван Крип’якевич», – сказав у вітальному слові голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради, керівник Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета.

Після відкриття таблиці в Інституті українознавства розпочалися наукові читання імені академіка Івана Крипякевича

Коментарі

Позначки: