У Львові вимагають провести позачергову сесію через провал будівництва сміттєзвалища

Новини 27 Вересня, 2024 252

«ВАРТА» ініціює скликання позачергової сесії Львівської міської ради через критичну ситуацію із будівництвом сміттєпереробного заводу

Фракція ПП «ВАРТА» ініціює скликання позачергової сесії Львівської міської ради через критичну ситуацію із будівництвом сміттєпереробного заводу

Про це йдеться у зверненні депутатів фракції ПП «ВАРТА» у Львівській міській раді, пише Четверта студія.

“У 2021 році містом було підписано контракт на будівництво сміттєпереробного комплексу з польською компанією Control Process S.A, яке мало стати першим кроком щодо розв‘язання проблеми зі сміттям у Львові. Станом на лютий 2022 року контракт із генпідрядником був укладений на 36,6 млн євро кредиту.

На сьогодні, за словами керівника ЛКП «Зелене місто», будівництво об‘єкта завершено на 70%. Закінчити ж проєкт, згідно з цьогорічними додатковими угодами, планують 28 лютого 2025 року. Про це також повідомляється на сайті пресслужби Львівської міської ради.

Як нам стало відомо з повідомлень у ЗМІ, роботи на цьому об’єкті зупинені через серйозні порушення умов договору з боку польської компанії «Control Process SA». За словами представників ЛКП «Зелене місто», що відповідає за реалізацію проекту, підрядник не виконав своє зобов’язання продовжити безумовну банківську гарантію в сумі 3,6 мільйона євро на виконання контракту. Ця ситуація ставить під загрозу реалізацію всього проекту, а також й фінансову стабільність міського бюджету та репутацію нашого міста як надійного партнера.

Депутатський корпус вже неодноразово піднімав питання щодо темпів та прозорості будівництва сміттєпереробного заводу. На попередніх сесійних засіданнях ми були запевнені як міським головою, так і відповідальними особами, що проект контролюється належним чином, а взяття кредиту забезпечить вчасне завершення будівництва до лютого 2025 року.

Проте, сьогодні ми отримуємо зовсім інші сигнали: будівництво фактично зупинене, що викликає серйозні побоювання щодо подальшої долі проекту.

Лише нещодавно, 12 вересня, депутати Львівської міської ради погодили отримання нового кредиту на суму 840 мільйонів гривень, з яких 718 мільйонів спрямовується на добудову заводу. Місто вже несе величезний фінансовий тягар, тому будь-які зупинки або затримки можуть мати негативні наслідки для бюджету та для добробуту громади загалом. Кредитні зобов’язання, взяті містом, тепер нависають над нами, у той час як ми не маємо гарантій щодо завершення проекту або навіть відшкодування витрат, які вже були зроблені.

Фактично, ми можемо зіткнутися з ситуацією, коли наші ресурси витрачені, проект не завершено, а місто має значний фінансовий борг, який потребує обслуговування.

Питання завершення будівництва сміттєпереробного заводу є пріоритетним, адже це не лише екологічний проект, але й значний елемент фінансових зобов’язань міста перед міжнародними партнерами.

У зв‘язку із вищенаведеним, ми, депутати Львівської міської ради від фракції ПП «ВАРТА», керуючись частиною 7 статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування», статтею 31 Регламенту Львівської міської ради 8-го скликання, звертаємось до колег депутатів та міського голови з наступною ініціативою:

1. Скликати позачергове засідання сесії Львівської міської ради для якнайшвидшого вирішення кризової ситуації у термін до 04 жовтня 2024 року.

2. Заслухати пояснення Львівського міського голови та звіти виконавчих органів, відповідальних за реалізацію проекту, щодо ситуації, яка склалась із потенційним розірванням договору із підрядником.

3. Запросити на засідання сесії та заслухати позицію представників підрядника, компанії Control Process S.A.

4. Запросити та забезпечити присутність представників Європейського Банку Реконструкції та Розвитку.

5. Розглянути рішення про проведення незалежного фінансового аудиту щодо робіт, проведених під час будівництва”, – йдеться у зверненні.

Коментарі

Позначки: , , , ,