Загроза поліцейської держави: аналітики про ідею тотального відеомоніторингу

Новини 24 Вересня, 2024 21

На Львівщині впіймали понад 9 тисяч порушників швидкісного режиму

Вона дозволить силовикам стежити за будь-ким всюди, що особливо небезпечно для критиків влади, опозиції та журналістів

До порядку денного Верховної Ради включили законопроєкт, який пропонує запровадити систему тотального відеомоніторингу публічної безпеки в Україні. Ініціатива передбачає встановлення камер спостереження практично всюди, окрім житла громадян.

Про це пише Четверта студія.

Наразі законопроєкт знаходиться на розгляді в комітеті Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності. Щоб він запрацював, його має підтримати парламент, а потім – підписати президент.

Ініціативу проаналізували у Центрі спільних дій. Там вважають, що таке рішення може запровадити тотальний контроль з боку держави.

“Цей законопроєкт загрожує насамперед згортанням демократії, адже він небезпечно поширює вплив МВС на все суспільство. Воно матиме у своєму розпорядженні найчутливіші дані про кожного громадянина. Якщо цю ініціативу запровадять, Україна ризикує перетворитися на поліцейську державу”,– застерігає Ірина Корженкова, аналітикиня Центру спільних дій.

Нова законодавча ініціатива пропонує запровадити всеосяжну систему відеоспостереження, щоб начебто для забезпечити громадську безпеку.

Відстежуватимуть громадян та їхні транспортні засоби в публічних місцях, включаючи підприємства, освітні та медичні заклади. Фактично, моніторинг починатиметься одразу за порогом домівки.

Камери автоматично фіксуватимуть відео та аудіо. Також вони будуть оснащені технологією розпізнавання облич та матимуть доступ до різноманітних державних реєстрів. Це дозволить автоматично підтягувати звідти персональні дані громадян у режимі реального часу. Власником і розпорядником системи стане Міністерство внутрішніх справ.

У розпорядженні операторів системи опиняться такі персональні дані: 

відцифрований образ обличчя;

ім’я, дата й місце народження, стать;

інформація про місце проживання та громадянство;

номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта.

Ця інформація зберігатиметься протягом 15 років. Громадяни матимуть право ознайомитися з інформацією про себе в системі, але не можуть вимагати видалення. Важливо, що ця система не є тимчасовим заходом на період воєнного стану, а планується як постійна.

“Коли держава має доступ до величезних обсягів даних про поведінку громадян, вона може використовувати цю інформацію для маніпуляцій, дискримінації та репресій. Це суспільство, де кожен боїться виступити проти влади”, – зауважує Корженкова.

Експерти Центру спільних дій зазначають, що відеоспостереження як таке не є поганим, але запропонована система надто масштабна й нікому не підзвітна. Вона дозволить силовикам стежити за будь-ким всюди, що особливо небезпечно для критиків влади, опозиції та журналістів.

Більше про цю ініціативу можна прочитати в детальному аналізі від Центру спільних дій.

Коментарі

Позначки: , , , ,