Грошове забезпечення членам сімей полонених, заручників, інтернованих та зниклих безвісти за особливих обставин

Новини 19 Вересня, 2024 10

Зверніть увагу, що для призначення виплати безвісно відсутнім військова частина вважає захисника, зниклого безвісти під час захисту Вітчизни

Члени сімей полонених, заручників, інтернованих та зниклих безвісти за особливих обставин мають право на грошове забезпечення захисників. Юристи Українського ветеранського фонду пояснюють: хто саме із членів сімей захисників може отримати виплату, впродовж якого періоду виплачують кошти, куди і з якими документами необхідно звертатися для призначення виплати.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Український ветеранський фонд.

Виплата грошового забезпечення родині полонених, заручників, інтернованих та зниклих безвісти родинам захисників, які потрапили в полон (крім тих, які добровільно здалися у полон) або вважаються зниклими безвісти, здійснюються в межах грошового забезпечення військовослужбовця (відповідно до Порядку, затвердженого Постановою КМУ від 30 листопада 2016 р. № 884).

Члени сімей захисників, захоплених в полон (крім тих, які добровільно здалися в полон) або є заручниками, інтерновані в нейтральні держави або безвісно відсутні, отримують також додаткову винагороду в розмірі 100 000 грн (відповідно до Постанови КМУ від 28 лютого 2022 р. № 168).

Зверніть увагу, що для призначення виплати безвісно відсутнім військова частина вважає захисника, зниклого безвісти під час захисту Вітчизни, про місце перебування якого немає відомостей понад 15 днів, за винятком інформації про самовільне залишення військової частини або місця служби.

Хто може отримати виплату

Виплата грошового забезпечення здійснюється:

  • дружині (чоловіку), а в разі її (його) відсутності — повнолітнім дітям, які проживають разом з нею (ним), або законним представникам (опікунам, піклувальникам) чи усиновлювачам неповнолітніх дітей (що мають інвалідність з дитинства — незалежно від їх віку);

  • особам, які перебувають на утриманні захисника (члени сімʼї, які були на його повному утриманні або одержували від нього допомогу, яка була для них постійним і основним джерелом засобів до існування);

  • батькам рівними частками, якщо військовослужбовці не перебувають у шлюбі і не мають дітей.

Якщо хтось із людей, які мають право на виплату, письмово від цих коштів відмовляється, частка рівномірно розподіляється між іншими особами, які мають право на її одержання.

Упродовж якого часу виплачують грошове забезпечення

Виплата грошового забезпечення здійснюється з дня захоплення захисника у полон або у заручники, а також інтернування в нейтральних державах або зникнення безвісти — за заявою членів сімей захисників.

Члени сімей захисників отримують виплату до дня набрання законної сили рішенням суду про визнання захисника безвісно відсутнім чи оголошення померлим, або його повернення з полону.

Куди подавати документи

Родичі захисників подають заяву на імʼя командира військової частини через територіальні центри комплектування (до головних управлінь Національної поліції або СБУ, якщо захисник служить там) або за місцем постійної дислокації такої військової частини, особі, уповноваженій на ведення діловодства та приймання документів.

До заяви додаються:

  • копії сторінок паспорта повнолітніх членів сім’ї з даними про прізвище, ім’я, по батькові та реєстрацію місця проживання (перебування);

  • довідка про реєстрацію місця проживання (перебування) членів сім’ї (у разі відсутності такої інформації в паспорті);

  • копія свідоцтва про шлюб (у разі наявності);

  • копії свідоцтв про народження дітей (у разі наявності);

  • копія довідки про ідентифікаційний код (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від коду, — копія сторінки паспорта з такою відміткою).

Командир військової частини протягом 15 днів розглядає подані документи та ухвалює  рішення щодо виплати або відмови у виплаті грошового забезпечення, про що повідомляє заявнику в письмовій формі.

Щоб отримати безплатну індивідуальну юридичну консультацію від юристів Українського ветеранського фонду — залиште звернення на спеціальній платформі 

Коментарі

Позначки: