До Клінічного центру дитячої медицини госпіталізували школярку з важкою формою правця

Новини 07 Серпня, 2024 72

Біда

13-річну дівчину, хвору на правець, госпіталізували у Центр дитячої медицини. Лікарню «Охматдит». До лікарні пацієнтку скерували зі скаргами на біль в животі й попереку.

Про це пише Четверта студія з посиланням на пресслужбу ЛОР.

Після проведення діагностики та аналізів, лікарі центру зʼясували, що дівчина захворіла на правець.

Команді медиків вдалось стабілізувати стан хворої. Уже місяць пацієнтка перебуває у медикаментозній комі в стабільно важкому стані. Загроза життю зберігається.

«У дівчинки неврологічний дефіцит. Будемо робити додаткові обстеження, аби виключити органічне ураження мозку», – зазначила завідувачка відділення анестезіології Віра Приймакова.

Окрім цього, у пацієнтки виявили масивний аскаридоз – глистяне захворювання, викликане круглим Аscaris lumbricoides (аскарида людська). Це одні з найбільших хробаків-паразитів, які виростають до 25-44 см. Щодня самка аскариди відкладає до 200 тисяч яєць.

Дитина не була вакцинованою. Лікарі нагадують про важливість вакцинації від правця. Це єдиний і надійний метод захисту від небезпечного захворювання. Уперше вакцинація в плановому порядку проводиться з 2 місячного віку. Потім в 4 і 6 місяців. Ревакцинацію проводять в 6 і 16 років. Дорослим вакцину проти правця вводять що 10 років.

«Вакцинація дозволяє уникнути правця – важкого захворювання, яке загрожує життю. Спори правця є стійкими у зовнішньому середовищі. Бактерії проникають через пошкодження шкірних покривів і ранки, виділяють токсини, вражаючи нервову систему. Небезпечні судоми можуть призвести до смерті», – додала медична директорка Центру дитячої медицини. Лікарні «Охматдит» Марта Яцула.

Правець – захворювання, яке передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani. Бактерії живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. Захворювання передається контактним шляхом, а також через відкриті рани у вигляді порізів, опіків, обморожень, скалок, пролежнів, укусів на шкірі та ушкоджень слизових оболонок людини. Найчастіше зараження відбувається внаслідок дрібних побутових травм і поранень стоп. Від людини до людини правець не передається.

Коментарі

Позначки: ,