Господині можуть ладувати борщ на зиму
Нестабільність у країні гостро зачепила овочівництво. Пакет «борщового набору» як для населення нині має прекрасну ціну, а для виробника – катастрофічну.
Такі висновки резюмував Іван Миколайович Стефанишин, радник директора з питань агропромислового комплексу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» міста Львова, пише Четверта студія з посиланням на Варта-1.
Ціни на овочі досягли нижньої планки.
Порівняння цін 2022 та 2023 року
Порівняно з минулорічними хіба що буряки й картопля приблизно залишилися в одної вартості, решта різко пішли донизу.
По цибулі ціна знизилась до 14 грн/кг на гуртовому ринку «Шувар», а була 23 грн минулоріч.
Морква – стала 17, а була 21 гривню.
Буряки зараз 8.5 грн/кг, були 10, картопля сьогодні на рівні 8 гривень, а була 8.2. Нечувана ситуація по капусті.
Цей базовий борщовий овоч у серпні 2022року коштував 22грн/кг, а сьогодні – 7 гривень. Багато підприємців прогоріли також на цибулі.
Минулоріч в зимово-весняний період були високі ціни на цибулю і дехто прийняв це як можливість заробітку.
Понасівали – понасаджували дуже багато і пропозиція перевищила попит.
Ціна кілограма цибулі впала до 14 гривень за кілограм при очікуванні близько 30.
«Такий цінопад можна пояснити, зокрема, і нагнітанням інформації про прогнозований дефіцит через втрати Херсонщини в частині агросектору та ранніх овочів,- каже Іван Стефанишин, радник директора з питань агропромислового комплексу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар».- Посаджено було дуже багато борщового набору і нема на нього попиту – пропозиція завелика. Це свідчить про нестабільність нашого виробництва і бажання заробити за день купу грошей. В агросекторі так не буває. Тут повинна бути системна робота, яка давала б можливість отримати урожай відповідної якості та потрібної кількості.
Акцент виробничий сьогодні змістився в бік західних областей України.
Величезні тоннажі овочів вирощують на Закарпатті й Тернопільщині.
Також Львівщина, Волинь, Рівне.
Ці регіони продукують основний кошик борщового набору, тут його близько 70%»
Коментарі
Позначки: Іван Стефанишин, борщ