У Львові вийде книга психологині Світлани Ройз «Таємниця життя та смерті»

Новини 05 Серпня, 2021 317

У Львові вийде книга психологині Світлани Ройз «Таємниця Життя та смерті»

Як говорити з дитиною про життя та смерть

«Видавництво Старого Лева» відправило у друкарню книгу дитячої та сімейної психологині й письменниці Світлани Ройз «Таємниця Життя та смерті», яка стане у пригоді батькам, які планують поговорити з дитиною про смерть як явище та безпосередню втрату близьких людей. На її сторінках читачі знайдуть багато практичних порад та відповідей на складні питання, а також думки про щоденну цінність Життя. Книга призначена для спільного читання батьків та дитини від 4-5 років.

Про це ІВ Четверта студія повідомили у Видавництві Старого Лева.

Дитина підростає і вперше у своєму житті усвідомлює людську смертність, зокрема і власну. Прийняття теми смерті, переживання її – одна із важливих криз у житті дитини. Без нього неможливе гармонійне дорослішання. Але це усвідомлення може дуже травмувати дитину, особливо якщо ця тема, досить табуйована в нашому суспільстві, так і залишиться непроговореною. Книжка відомої дитячої психологині Світлани Ройз «Таємниця Життя та смерті» – це власне спосіб, у який можна проговорити з дітьми цю непросту тему, щоб уникнути страху і навчитися щодня святкувати Життя.

«Мені хотілось створити інструмент на допомогу батькам, з яким у них було б більше стійкості та сили, щоб дивитись і торкатись до цієї непростої теми. Тема смерті складна і табуйована. Але вона – частина Життя. Ігноруючи цю тему, ми не захищаємо дітей від хвилювань, а навпаки, позбавляємо їх сили, не даємо їм пройти важливий досвід дозрівання і дорослішання, – розповідає про книгу Світлана Ройз.В останній рік я особливо багато працювала з великою кількістю сімей, супроводжуючи їхнє горе та втрату. І ми разом з дорослими вчились підбирати слова в залежності від віку дитини, робити акцент на близькості, давати дитині опору, з якою їй не буде страшно дивитись на справді страшне і незрозуміле. І зберігати контакт із Життям».

 Розповідь у книзі «Таємниця Життя та смерті» ведеться у форматі діалогу між донькою та мамою, що відверто розповідає дівчинці про об’єктивні причини смерті, розказує про вміння відпускати рідних та час, який знадобиться, щоб у порожнечі після втрати з’явився не тільки сум-любов, а й пам’ять-любов.

«У книзі акцент на Житті, величезному житті, в якому існує смерть. Це практикум з ідеями для роздумів, з шаблонами для малювання. До неї увійшли реальні питання маленьких клієнтів, вона створена за живим терапевтичним досвідом. Коли ми торкаємось складної теми, то завжди є техніка безпеки і вона описана в передмові для батьків. І стосується не лише теми смерті. Її можна використовувати при будь-яких інших складних темах. Мені було важливо, щоб ми навчились спокійно дивитись на обкладинку дитячої книги і бачити слово «смерть», вимовляти його і не боятися, тому що ми заглиблені в Життя. Я вдячна художниці за її зворушливі і ніжні ілюстрації, вона допомогла створити простір чуттєвості в книзі. І Видавництву – за сміливість заглибитись в цю тему. Я сподіваюсь, що книга зможе стати помічником для дітей та дорослих. Вона написана так, щоб бути терапевтичною для дітей від 4-5 до 10 років. Ну і, можливо, для дорослих. Для того, щоб ми могли святкувати Життя, незважаючи на усі труднощі, які в ньому можуть бути», – продовжує Світлана Ройз.

Новинка з’явиться на полицях книгарень у вересні. Переклад виконала Таня Стус, художнє оформлення Марії Рудик.

Світлана Ройз – дитяча сімейна психологиня. Спеціалізується на дитячій психології, стосунках між батьками та дітьми, вирішенні проблем з підлітками. Світлана зрозуміло та просто пише для людей, чи варто обговорювати незручні теми у розмовах з дітьми, коли і як це варто робити.  Авторка книг «Хто живе у мами в серці?», «Я сьогодні йду в садок», «Волшебная палочка для родителей», а також «Практическое ребенковедение». Виховує сина та доньку.

Коментарі

Позначки: