У Києві починають діяти нові правила користування електросамокатами (ВІДЕО)

Новини 24 Червня, 2021 906

Влада Києва та сім операторів послуг прокату електричних самокатів 24 червня підписали меморандум про співпрацю, за яким у столиці змінюються правила користування цим видом засобу пересування. Встановлюється низка обмежень, зокрема і щодо швидкості руху електросамокатів.

Про це повідомляє пресслужба Київської міської державної адміністрації, пише Четверта студія.

“Сьогодні, 24 червня, Київська міська державна адміністрація підписала меморандум про співпрацю з операторами послуг прокату електросамокатів Києва”, — йдеться у повідомленні.

За словами заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Костянтина Усова, зараз вулицями Києва їздить майже 4000 прокатних електросамокатів, і до кінця року очікується їх збільшення до 7000.

“При цьому питання їхнього використання не врегульовано на державному законодавчому рівні. Тому місто ініціювало підписання меморандуму, згідно з яким оператори беруть на себе певні зобов’язання та приймають наші правила”, — зазначив чиновник.

Серед головних обмежень у документі домовлено:

зменшити максимальну швидкість електросамокатів з 30-35 км/год до 20 км/год;

у спеціально визначених (зелених, пішохідних та історичних) зонах швидкість має сягати не більше 14 км/год (також у них буде заборонено завершувати поїздку й залишати самокати);

впорядкувати “точки старту”: самокати розташують у кількості 5-10 штук на спеціально визначених місцях з особливою розміткою в усіх районах Києва, таких місць буде 1025;

оператори страхуватимуть кожного користувача на суму в 100 тисяч гривень, як і третіх осіб, які можуть постраждати внаслідок пригод;

щодня дезінфікувати транспорт до офіційного завершення карантину;

стежити за технічним станом електросамокатів;

зробити розмітку на стоянках для електротранспорту;

безоплатно поширювати браслети й відбивачі для підвищення безпеки під час їзди;

інформувати людей за допомогою додатку про правила користування самокатом і правилах безпеки;

на самокатах з’являться ідентифікаційні номери єдиного міського стандарту (одна літера і три цифри);

оператори надаватимуть місту великі дані (бігдата) для подальшого аналізу заради покрашення міської транспортної інфраструктури.

Водночас при під’їзді до спеціальних зон програмним методом забороняється пересування самокатів: він буде автоматично вимикатися. До переліку спецзон потрапили:

Пейзажна алея;

пішохідна частина вулиці Сагайдачного;

деякі релігійні та чутливі зони, наприклад, кладовища, а також частина зон навколо органів державної влади.

У КМДА додали, що меморандум є “найкращою угодою, яку можна укласти на сьогодні” і він діятиме, “поки Верховна рада не ухвалить закон, який визначатиме статус і порядок діяльності електросамокатів та інших засобів електромобільності”.

Коментарі

Позначки: ,