Біля старовинної статуї Яна Непомуцького на Бібреччині полікували чотири півторастолітні липи (ФОТО)

Галерея 06 Травня, 2021 242

Біля старовинної статуї Яна Непомуцького на Бібреччині полікували чотири півторастолітні липи

За ініціативи волонтерів “Сокола” у Бібрці та за підтримки Чеського центру у Києві, в селі Суходіл Бібрецької громади чотири 150-літні липи отримали професійний догляд, санітарну обрізку від сухих гілок та омели, а також їм почистили та полікували від шкідників і грибків два дупла. Особливу опіку забезпечили деревам, які оточують старовинну статую чеського барокового святого – Яна Непомуцького.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Сокіл.

Усі роботи та прибирання території ще до Великодня зробили фахівці Ландшафтний дизайн “Зелена гілка” у межах підготовки до Дня Європи у Бібрській громаді.

“Дерева були порослі омелою, два з них мають глибокі дупла, їх ніхто ніколи правильно не кронував. Ми тішимося, що цього року вдалося полікувати липи, але сподіваємося наступного вдасться знайти партерів і доброчинців, щоб відреставрувати саму статую, якій не менше 120 років і яка також є унікальною і справді цінною”, – каже творець маршруту “Сто гостей святого Яна” та ініціатор догляду за липами, координатор бібрського “Сокола”, архітектор Іван Щурко.

З нагоди Дня Європи на Бібреччині гостюватиме і директорка Чеського центру в Києві при Посольстві Чехії в Україні Радка Рубіліна. Попередньо у березні вона особисто оглянула дерева та побувала з візитом у Бібрській громаді.

“Липа є національним деревом Чехії, одним із важливих символів чеського ландшафту. Власне, дерева творять унікальний простір довкола статуї святого, додають затишку для кожного, хто приходить сюди помолитися, подумати. Я би хотіла, щоб так і було. Статуї Яна Непомуцького – покровителя мандрівників і мостів, стоять по всій Європі. А Україна – це також її невід’ємна частина”, – пояснює докторка славістики, перекладачка та поетка Радка Рубіліна.

З нагоди Дня Європи 15-16 травня у Бібрській громаді відбудеться ціла низка цікавих подій.

Об 11 годині 15 травня у дев’яти знакових локаціях Бібреччини, зокрема на Бібрській ратуші, будинку “Сокола” в Бібрці, Свірзькому замку, П’ятничанській вежі, Скарбовій Горі та ще низці організацій-партнерів вперше під гімн Європи піднімуть прапор ЄС.

Центральною фігурою святкування буде саме статуя Святого Яна у Суходолі. До щонайменше 100 гостей запрошують 15 травня, з 11 години – і до вечора.

О 16 тут, на роздоріжжі, відбудеться «живий» концерт барокової чеської фортепіанної музики, а в 19.00 на Skarbova Gora – розпочнеться кінопоказ чеського кіно “Перлини на дні”, з обговоренням за участі директорки Чеського центру в Києві при Посольстві Чехії в Україні Радки Рубіліної.

А в неділю о 15.00 в історичному будинку “Сокола” свято продовжить музично-поетичний вечір “Ми і є Європа”.

Коментарі

Позначки: ,