У Львові медики готуються до проведення операцій з трансплантації кісткового мозку (ВІДЕО)

Новини 22 Квітня, 2021 245

У Львові медики готуються до проведення операцій з трансплантації кісткового мозку

У Західноукраїнському дитячому центрі, що на вулиці Дністерській у Львові, медики навчаються “забирати” стовбурові клітини. Це один із етапів трансплантації кісткового мозку, коли стовбурові клітини забирають у донора.

Зараз у лікарню закупили сепаратор клітин крові – це основне обладнання для здійснення процедури трансплантації кісткового мозку, пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

Цей апарат буде робити забір стовбурових клітин кісткового мозку, який потім пересаджуватимуть пацієнтам. Лікарі уже розпочали робити пробні процедури із відбору тромбоцитів.

“Відбір тромбоцитів зараз триває десь півгодини, воно залежить від показників крові донора. А забір стовбурових клітин триватиме довше, орієнтовно до 5 годин”, — каже лікар Северин Фернеза.

Апарат, вартістю 1,7 мільйони гривень, придбав для лікарні благодійний фонд “Запорука” для майбутнього відділення трансплантації кісткового мозку, яке будується теж за гроші благодійного фонду. Завдяки обладнанню у 2022 році у медзакладі планують проводити автотрансплантації.

“Автотрансплантація — це, коли сам пацієнт є донором. І ці приміщення – вони є специфічні. Бокс-палата має бути максимального рівня стерильності, оскільки в ході трансплантації дитинці спочатку вбивають кістковий мозок хіміотерапією і після цього вона не має опірності до інфекції. Тому дитина має знаходитися в стерильних умовах”, — розповідає представниця БФ “Запорука” Ольга Фокаф.

У стерильних боксах-палатах пацієнти перебуватимуть тривалий час від 30 до 120 днів.

“Трансплантація кісткового мозку – це є вбивання власного хворого кісткового мозку і заміна його на здоровий або свій, або від донора. Без цього процесу вилікування більшості онкологічних захворювань є неможливим”, — каже дитячий лікар-онколог Роман Кізима.

За словами Романа Кізими, в Україні щороку більше 200 дітей потребують пересадки кісткового мозку. В Україні такі операції проводить ОХМАТДИТ та Інститут раку. В середньому за рік там оперують 60 дітей, решту їдуть на лікування за кордон.

Коментарі

Позначки: ,