Учора, 6 жовтня 2020 року, відбулося чергове засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України.
За підсумками засідання Експертна рада рекомендувала Міністерству включити до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини 5 елементів, серед яких – «Культура приготування українського борщу».
Це важливий крок в рамках підготовки номінаційного досьє до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО, яку здійснює ГО «Інститут культури України».
Окрім культури приготування борщу, до Національного переліку увійдуть:
Технологія створення клембівської сорочки «з квіткою»;
Великоднє гуляння «Водити Володара» в селі Розкошівка Теплицького району Вінницької області;
Борщівська народна вишивка;
Карпатське ліжникарство.
Нагадаємо, у серпні МКІП включило до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини 3 елементи – Звичай виконувати танець Аркан з Ковалівкою в Печеніжинській ОТГ, Мистецтво виготовлення звукової глиняної забавки «Валківський свищик» та Технологія виготовлення «воскових» вінків на Вінниччині.
Коментарі
Позначки: борщ