Вміння визнати свої помилки та вибачитись за них – це ознака зрілої влади, – Ігор Самардак

Новини 19 Лютого, 2020 2 453

Ігор Самардак, екс-голова Яворівської районної державної адміністрації

Без сумніву, Україна давно мала забрати своїх громадян, які волею долі опинились у Піднебесній. Здавалось б, проблем із розміщенням цих осіб для карантину не повинно б було виникнути взагалі, проте на прикладі Львівщини чітко можна зрозуміти, чому так не сталось

У суботу після обіду на Львівщині, у соціальних мережах з’явилась інформація про те, що у санаторій «Шкло» Яворівського району можуть привезти українців, евакуйованих із Китаю. Інформація про це з’явилась у популярній місцевій спільноті «Підслухано у Новояворівську» й швидко набула розголосу серед місцевого населення. Отримати хоча б якусь офіційну інформацію, щоб заспокоїти людей, спробував екс-голова Яворівської РДА Ігор Самардак, який поширив інформацію від місцевих мешканців у себе на Фейсбуці й звернувся за поясненням до нового очільника Львівщини Максима Козицького. Проте відповіді не було ні з району, ні з області.

Мовчання перервалось аж наступного дня, у неділю зранку, проте не поясненням від керівництва області, а банальною спробою наїзду на самого Самардака й звинуваченням у спробах поширити паніку. Така дивна позиція викликала ще більше нерозуміння у районі серед мешканців, які знали більше, аніж говорила влада й саме тому зібрались на позачергову сесію. Туди уже приїхав очільник Яворівської РДА й підтвердив інформацію про те, що у санаторії справді працювала спеціальна комісія з Києва. Потім, на своїй сторінці у Фейсбуці, Шумський непримітно поширить повідомлення, що інформація Самардака – не фейк.

Чому влада Львівщини виявилась неготовою говорити з людьми, хто у цьому винен і хто своїм мовчанням у суботу сприяв ще більшому поширенню різних чуток у районі (бо ж у суботу чиновникам є чим зайнятись й крім роботи): ці питання «Четверта студія» адресувала самому Самардаку. Наша розмова вийшла емоційною, тож публікуємо її із мінімальними правками, щоб люди, які справді думають і роблять висновки – поставили для себе усі крапки над «і».

Пане Ігоре, власне, прокоментуйте те, як Ви стали знаменитістю після суботнього дня?

Ситуація насправді є дуже цікавою і заплутаною, навіть станом на сьогоднішній день (Розмовляємо у понеділок ввечері, – РЕД.). Ще у суботу зранку, оскільки мій телефон має достатня кількість мешканців Яворівського району, почали надходити дзвінки та повідомлення “у приват” про те, що є підозри про те, що у санаторії «Шкло» хочуть розмістити людей, яких привезуть з Китаю. Спочатку я, як колишній голова районної державної адміністрації, сприйняв це на сміх. Тому що знаю, що таке санаторій «Шкло». Санаторій у Шклі й інфекційна лікарня – протилежні речі і десь людині у здоровому глузді це точно б не прийшло у голову. По-перше, санаторій «Шкло» зимою не експлуатується. Він сирий. Туди можна привезти хіба когось вмирати, але явно не лікуватись.Виходячи з цього, така ініціатива виглядає смішно.

Але водночас, листаючи повідомлення у мережі Інтернет, побачив, що активно поширюються повідомлення із закликами провести збори, мовляв, що реально людей мають привозити у санаторій. Далі пішло вже згадування прізвища директора санаторію, певні погрози вчинення деяких дій. Побачив, що ситуація почала нагріватись, але реакції ані голови РДА, ані голови ОДА не було. Хоча у Інтернеті все вже добре «каталось».

Вирішив розмістити повідомлення на своїй сторінці у Фейсбуці, адже знав, що ОДА слідкує за моєю сторінкою. Маю певну практику і досвід, який про це свідчить. Пам’ятаєте, колись була ситуація по прикордонню, по невиплатах заробітної плати. Я просто скопіював найгарячіше повідомлення і попросив прокоментувати його  очільника області. Уже пізніше, знову взявши телефон до рук, побачив гарячу феєрію “розігнаної” новини і, знову ж таки, не побачив жодної реакції ані від РДА, ані від ОДА. У мене був шок. Добре, що вже потім, десь у коментарях з’явилась прес-секретар ОДА, виконувач обов’язки керівника департаменту охорони здоров’я ОДА і їхні коментарі чомусь були тільки під моїм постом у якомусь такому маленькому форматі, який уже я почав витягувати і давати «на гору», щоб люди для себе починали розуміти, що ж відбувається.

Для мене це був великий шок, адже я не розумів ситуації. Я працював у цій структурі і не розумів, як може проблемна для району тема мусолитись цілий день, а жодної адекватної реакції немає. Далі, станом на ранок, взагалі почався сюрреалізм. По-перше, мені дивна позиція деяких журналістів, які замість того, щоб реально розібратись, де реакція обласної державної адміністрації, де реакція районної державної адміністрації, перевірити факти, чи справді люди були на місці (йдеться про членів так званої спеціальної комісії, яка у суботу перебувала у Шклі, що аж у неділю підтвердив чинний голова РДА Шумський, – РЕД,), оскільки ще станом на вечір суботи від самих працівників санаторію, а також від місцевих людей зі Шкла я знав, що ці люди були точно. Наголошую, не з одного факту.

І десь на ранок, я думав, що журналісти, побачивши цей меседж, проведуть нормальне розслідування, поставлять запитання до ОДА із вимогою надати пояснення, а що за комісія перебувала у Шклі. Але до обіду реально була зовсім інша картина. Певні медійні простори почали відверті нападки із абсурдами, прив’язуючи до повідомлень мою нову роботу. Хоча, яке це має відношення до ситуації у «Шклі» – невідомо. Але, правду кажучи, на сьогодні все-таки, хто б і що не говорив, маршрутки більш помиті і їх регулярність є частішою. Це так, до відома, і це офіційні статистичні дані, які вони можуть взяти у Львівській міській раді. Але зрозуміло, що за три місяці перевернути пасажирські перевезення у місті Львова я не здатний. Це факт, але роблю, наскільки можу і, все-таки, щось вдається. Але це інше питання.

Але найбільш абсурдно стало те, коли написали «Люди Порошенка лякають коронавірусом…». Це – повний абсурд. Я чекав, що наступним повідомлення буде щось на кшталт «Люди Порошенка завезли коронавірус і він виключно розрахований на прихильників Зеленського». Ну це, звісно, ремарка, але вона й показує, що такі повідомлення – абсурд. Станом на цей час, нагадую до слова, відповіді від обласної державної адміністрації ще немає. Абсурдність самої медійної ситуації, яка замість того, щоб чітко поставити питання до ОДА, видає такі меседжі…

Десь близько до 11 години ранку неділі, з’являється повідомлення обласної державної адміністрації про те, що у нас нічого такого немає, хоча я знаю, що комісія таки працювала. «Нікому нічого не робили, нічого не відбувається, нічого не знаємо», – десь так виглядало повідомлення ОДА. У цей момент у мене взагалі був ступор, тому що розумію ситуацію: комісія була, я не знаю, яке їх бачення – будуть чи не будуть везти людей і так далі. Чому я стаю ще у більшому шоці? Бо комісія працює, про будівлю, щоб її використовувати для диспансеру або ж як інкубаційну будівлю я, як людина, яка знає цю будівлю, не уявляю, як треба було почати думати, щоб до такого додуматись.

Умов немає, якась комісія працює, ОДА відмовчується – це все, як мінімум, якось дуже дивно. Я розумію, що ці люди – громадяни України, тому не підтримую радикальних заходів когось кудись не пускати, але при цьому треба розуміти – санаторій, який взагалі не опалюється, взагалі не має ніякої медичної частини. Ми їх веземо лікувати чи помирати? Ну а якщо лікувати, то де ми будемо здійснювати контроль і нагляд, відбір біоматеріалу для проведення необхідних аналізів для проведення цього біоматеріалу тощо. Я трошки працював у медичній галузі, очолював одну із діагностичних лабораторій Львівщини, тому уявляю, як виглядає лабораторія і те, що облаштовується вона не за один день… Санаторій «Шкло» цьому абсолютно не відповідає.

А тут від ОДА взагалі йде відмовка про те, що вони туди навіть не приїжджають. Я скажу чесно, мав на меті поїхати навіть на самі збори у «Шкло», але після тої ситуації вирішив цього не робити, бо знов би сказали, що це я організував собі піар-виступ, набрав людей і так далі… Зрештою, я цього точно не хотів, адже розумію, що є місцева рада, яка володіє цією ситуацією, адже ці люди уже з ними спілкувались.

І власне, після офіційних заяв, а я уважно слідкую за ситуацією, мене просто вбиває позиція голови Яворівської районної державної адміністрації, який приходить і говорить: «Друзі, не переживайте. Ці люди працювали взагалі без документів». Вслухайтесь! Приїжджає якась комісія у санаторій, голова це підтверджує, комісія інспектує територію на розгляд можливості про розміщення інфікованих і працює взагалі без документів. І це людей має заспокоїти! Ну, у принципі, я не знаю, але мене особисто це навпаки дуже не заспокоїло.

Інше питання: виходить заступник керівника санаторію «Шкло» і розповідає ще цікавіше. Наголошую, я не маю до нього жодних зауважень, він виходить і говорить правду, але ви вдумайтесь у неї – у нього брали пояснення «на камеру». Тобто він не підписував документів, не надавав офіційних відповідей. Уявіть собі картину: приїжджає хтось, без жодних документів, з камерою, каже, що він з Києва чи невідомо навіть звідки, індивідуально виводить працівників по одному і бере “на запис” у всіх індивідуально пояснення на камеру, потім каже, що у вас усе буде добре і їде.

Вибачте, чесно, я не знаю, кого це може заспокоїти. А кажуть, що моя позиція дивна… Привести у відповідність санаторій, зробити систему опрацювання відходів, систему змивів, яка повинна працювати – це все можна зробити, адже не святі горшки ліплять, але якщо на завтра-післязавтра  – однозначно ні. Ба більше, що, до речі, підтверджує і сам персонал санаторію, його і не обігріти за два дні. Тобто самих людей привезти туди ви просто не можете і це об’єктивна річ. Чи будуть туди везти чи ні – я справді цієї інформації не маю. Це власне і все, що відбулось. І мені особисто шкода, що так відбулось.

Скажу правду: я щиро вболіваю за нову команду менеджменту на Львівщині. Але у цій ситуації ОДА виступила у типовому стилі ЗЕ-команди. Є проблема – значить потрібно провести пошук винних. Ну хлопці, ну говоріть чесно. Хтось приїхав, вам не доповіли, ну зробіть про це нормальну інформацію – дякуємо пану Самардаку та іншим активістами, які проявили небайдужість, вибачаємось за те, що не проінформували, приїжджала комісія з Києва, санаторій виявився непридатним, але мусимо відпрацьовувати усі, ну ви ж розумієте, але усі розумні, усі – з освітою, усі бачать, що непридатний, тому тут розміщення не буде, дякуємо за вашу пильність, пильнуйте далі, бо ворог «не дрємліт». Грубо кажучи, приблизно так.

Ну але не ставати у таку ситуацію, щоб робити когось винним за те, що, зрештою, саме вони недопрацювали. І це теж абсурд.

Зрештою, єдине, що надалі владі хотілося б побажати успіхів, адже Львівщина у нас одна і ніхто не збирається з неї їхати – відійти від пошуку винних, навчитись брати відповідальність на себе, а наше медійне середовище – товаришів, львівських журналістів, яких я щиро поважаю, все-таки, перед тим, як щось писати, розібратись у ситуації до кінця, взяти коментарі у тих, про кого ви пишете, а не просто викидати нісенітницю, при тому ще й перефразовуючи те, що було написано на сторінці у Фейсбуці.

Але ж у кінцевому результаті й стало відомо, що це була за комісія…

Так, вони вже потім надали інформацію. Я не перевіряв документів, але стало зрозуміло. Нормальна комісія. Зрозумійте, по суті, якщо відійти від пояснень, які давала районна державна адміністрація, то ситуація доволі проста і справедлива. Є проблема із розміщенням, є певні приміщення, які числяться у міністерствах та відомствах і абсолютно нормальним є те, що приїжджає комісія, яка вивчає можливість вчинення тих чи інших дій.

Але про це повідомляється, про це розповідається, є прозорі листи, звернення, які можна показати, але не робиться так, що надаються якісь абсурдні пояснення. Знаєте, мені це нагадало дуже старий класичний анекдот, коли стюардеса, яка побачила, що у неї забагато квитків на літак, вирішила, щоб не було паніки вийти і заспокоїти людей, які пхаються у той літак. Вона каже – та що ви переживаєте, двоє із вас і так не полетять. Паніка з того моменту точно була зупинена. Точно таку ж ситуацію ми мали і у «Шклі». Ситуація, яка у принципі, у нормальній державі, є звичною по відпрацюванню об’єктів, перетворилась на паніку. Навіщо робити усе так, щоб створювати паніку, непорозуміння, мовчання, інформаційний вакуум, який породжує домисли і інші негативні речі.

На Вашу думку, хто у ланці у області не мав конкретної інформації?

Як на мене, пошкутильгала ланка місцевої виконавчої влади. Знаючи потужний колектив Яворівської РДА я впевнений, що інформація у РДА була. Знаю цих людей, там працюють фахівці і знаю, що вони інформацією володіли, але зрозуміло, що її передали виключно шефу, а далі… А далі не було нічого.

З іншого боку, знаючи команду ОДА, розумію інше: у мене немає сумнівів щодо інтелектуальних здібностей пана Максима Козицького. Впевнений, що він достатньо розумна людина і, якщо б йому правильно подали інформацію, то він би адекватно відреагував. Десь відбувся збій роботи прес-служби та внутрішньої політики, яка б мала готувати інформацію.

Але не треба цього боятись. Помиляються усі. Треба визнавати помилки і рухатись вперед, а не писати абсурди і шукати винних з «вкидами» куди тільки можливо. Я юрист і можу сказати з абсолютною впевненістю: ознак адміністративного правопорушення у моїх діях точно немає.

Гаразд, а чи є взагалі на Львівщині санаторії, які відповідають потребам для розміщення осіб, що повернуться із Китаю?

По-перше, це має бути не санаторій. Думаю, будь-який медик зі мною погодиться, що це має бути інфекційне відділення лікарні або відокремлені лікувальні заклади місць для утримання ув’язнених. Мають бути заклади, які мають у собі закладений карантинний режим роботи. Лікування ув’язнених, інфекційні відділення… На Львівщині є достатньо диспансерів і, я думаю, що якийсь із них однозначно можна підготувати. Зі свого боку, не бачу проблеми у пошуку цієї будівлі. Серед тої кількості медичних закладів, які є навіть на Львівщині, знайти один із диспансерів, вивільнити, тимчасово перемістивши людей в інший, а цей переоблаштувати під інкубаційний – цілком можливо.

Чи чекаєте Ви від когось вибачень за цю ситуацію?

Життєве кредо прийшло мені ще в університеті від одного із викладачів. Я досить непогано знав кримінальне право, був чи не кращим студентом, який завжди відповідав на семінарах, але під час екзамену у мене виникає конфлікт із викладачем і він мені ставить трійку. Це – одна із небагатьох трійок у табелі. За кримінальне право, яке я дійсно добре знав. Говорили мені, щоб перездати цю трійку, але я сказав  – нехай йому буде соромно, я ж це знаю. Тому якщо людям буде соромно і вони це визнають – це буде плюс їм. Мені від того вже не буде ні плюса, ні мінуса, тому я впевнений у своїй правоті абсолютно. І час це довів й поставив на своє місце.

А з точки зору голови районної державної адміністрації вибачитись і поставити крапку – це був би перший плюс, який би показав, що люди розуміють, для чого вони прийшли у район. Адже комунікація – це одне із важливих. Мені не було соромно вибачатись за помилки, коли я очолював районну державну адміністрацію, робив це завжди, коли помилявся і тому вважаю, що вміння визнати свої помилки і вибачитись за них – це ознака зрілої влади. Надіюсь, що вони будуть такими ставати.

А які висновки має зробити Козицький і, на Вашу думку, чи він їх зробить?

Про це уже писав на сторінці у Фейсбуці: більше спілкування із людьми, ставати більш відкритими та дослуховуватись до тих фахівців, які знають ситуацію на місцях. Тут не можна розділяти за партійними прапорами, адже на місцях ми – завжди виконавча влада. Будуть вибори – будемо відстоювати різні позиції, але у ремонтах шкіл, лікарень та забезпеченні життєдіяльності районів немає політичних ознак. Зрештою, кількість фахівців різко не виросте. Оця теорія ЗЕ про те, що «ми наберемо нових невідомо звідки» – направду абсурдна, адже немає великої кількості фахівців з тих чи інших питань навіть у світі, не кажучи вже про Львівщину – про це скаже будь-яка людина, дотична до ведення бізнесу. Тому кадри треба пошановувати, використовувати тих, які залишились від попередників та оновлювати своїми.

Є показова різниця: я впевнений, що кількість дзвінків на мій номер телефону була більшою, аніж на номер діючого голови РДА. Чому? Тому що на усіх зустрічах у районі я роздавав свій номер і його мали усі або ж одразу могли дізнатись.

Козицькому можна перевірити, скільки людей у Яворівському районі знають номер голови РДА і зобов’язати його забезпечити роздачу візиток як мінімум у кожному селі, щоб нічого «не зривалось» і вони не шукали Самардака, а мали кому пожалітись, маючи номер голови РДА. Думаю, того, що сталося, не було б.

А Шумський не вийде крайнім з цієї історії?

Скажемо так: якщо керуватись словами Олега Михайловича Синютки, то навіть якщо пацюки по трасі переходять дорогу не на переході, то винен голова районної державної адміністрації. Який сьогодні стиль роботи команди і розподіл обов’язків – я не знаю. Якщо без жартів, то я працював саме у такій системі, що будь-який ляп, який відбувається на території твого району – це твій ляп. У першу чергу. Далі вже можна розбиратись. Які зараз правила – не знаю.

 

Коментарі

Позначки: , , , ,