Жителі Трускавця виступили проти конкурсу пам’яті Мусліма Магомаєва

Новини 18 Листопада, 2019 816

Ілюстрація: "Джерела Трускавця"

Петиція щодо конкурсу Мусліма Магомаєва зібрала голоси: городяни проти видатків з бюджету для його проведення

Електронна петиція «Скасувати проведення Міжнародного конкурсу пам’яті Мусліма Магомаєва, який має відбутись з 5 по 8 грудня 2019 року» набрала  кількість голосів, необхідних для її розгляду Трускавецькою міською радою. Петиція була зареєстрована 12 вересня.

Про це пише «Четверта студія» з посиланням на «Джерела Трускавця».

Як зазначається, трускавчани активно підтримали вимоги, які  містяться у петиції – скасувати проведення пам’яті Мусліма Магомаєва за кошти міського бюджету. Натомість організувати захід на честь українського оперного співака світової слави Василя Сліпака.

Зазначимо, що Муслім Магомаєв був одним з найпопулярніших співаків СРСР. Його репертуар складався з естрадних пісень, оперних арій, російських романсів, популярних шлягерів західних композиторів й обов’язкової та неминучої для того часу патріотичної патетики. Муслім Магомаєв впродовж десятиліть був головним виконавцем на урядових концертах в Радянському Союзі, неодноразово відзначався державними нагородами та преміями.

Автор петиції Андрій Пфайфер акцентує увагу на запитанні: чому трускавецька мерія піарить творчість радянського, азербайджанського співака?

Петиція викликала  бурхливу реакцію у соцсмережах – мешканці Трускавця наголошують: вони не проти конкурсу, однак такий захід мала б профінансувати азербайджанська спільнота, а не міський бюджет.

Галина Романюк Ще раз, дуже прошу, поясніть відношення Магомаєва до Трускавця?

Andriy Pfaifer Нічого проти Азербайджану і азербайджанців не маю, але кошти Трускавецької міської ради це не кошти азребайджанської діаспори.

Yura Shevchuk Цілковито підтримую Вас, пане Андрій. Невже немає більш нагальних напрямків спрямування коштів на потреби міста?

Gregorii Dvornikov Ці гроші могла б община Азербайджану у Трускавці запропонувать.Так прийнято у всьому світі цивілізованому .

Вікторія Лишик А своїх, українських маестро слабо відзначити? Чи “Червона рута” чи Водограй” уже не в моді…

Галина Петрушак Хай азейбарджанська спільнота за свої кошти вшановує свого земляка ( небідні). В іншому випадку, це не цільове використання бюджетних коштів міста, якщо не сказати більше.

Анна Литвин та ж було недавно…Муслім Магомаєв був почесним мешканцем Трускавця? Скільки можна? На літературний фестиваль було вдвічі менше виділено коштів, ніж на конкурс ім. Мусліма Магомаєва. Український контент не котується вже?

Зазначимо, що наприкінці жовтня у Трускавці відбувався книжково-літературний фестиваль «Трускавецький ЛітФест», насичена програма якого подарувала поціновувачам української книги чимало заходів: презентації друкованих новинок, майстер-класи для дітей, зустрічі із читачами в бібліотеках, школах, відкриття мистецьких експозицій, автограф-сесії, вечори поезії, книжковий форум.

Трускавчани та гості курорту мали унікальну можливість поспілкуватися з понад 40 представниками сучасної української літератури: відомими майстрами пера, а також тими, хто лише починає свій шлях. Для проведення ЛітФесту трускавецька мерія виділила 80 тис грн бюджетних коштів.

Натомість для Міжнародного конкурсу вокалістів «Пам’яті Мусліма Магомаєва», у якому торік взяли 15 учасників і кілька членів журі, з бюджету було витрачено 140 тис грн. Активно лобіював проведення цього заходу трускавецький мер Андрій Кульчинський, який одразу після його завершення поїхав у відрядження до Баку.

Цього трускавецькі очільники уже витратили 60 тис грн на концерт лауреатів Першого конкурсу пам’яті Магомаєва, який відбувся наприкінці вересня. Якщо доплюсувати кошти, заплановані на проведення конкурсу, то цьогорічні видатки з міської скарбнички для популяризації творчості азербайджанського співака сягнуть понад 200 тис гривень.

 

Коментарі

Позначки: , , , ,