“Європейська Солідарність” у Страсбурзі бореться за звільнення в’язнів Кремля

Новини 18 Липня, 2019 183
"Європейська Солідарність" у Страсбурзі бореться за звільнення в’язнів Кремля. Фото: відкриті джерела.

"Європейська Солідарність" у Страсбурзі бореться за звільнення в’язнів Кремля. Фото: відкриті джерела.

17-18 липня 2019 року п’ятий Президент України, Голова політичної партії “Європейська Солідарність” Петро Порошенко перебуває у Страсбурзі на запрошення депутатів Європейського Парламенту.

Про це повідомляє прес-служба партії, пише Прямий.

Візит відбувається на фоні першого змістовного пленарного тижня новобраного складу Європейського Парламенту, обрання нового Президента Європейської Комісії Урсули фон дер Ляйен та запланованих дебатів євродепутатів щодо порушень Росією прав людини, демократії та верховенства права, зокрема незаконного утримання українських політичних в’язнів та моряків.

Важливо, що п’ятий Президент України Петро Порошенко здійснив перші контакти високого рівня з керівництвом абсолютної більшості політичних груп нового Європейського Парламенту з метою забезпечення подальшої підтримки з боку цієї інституції ключових питань європейського порядку денного України.

У рамках перебування в Страсбурзі Петро Порошенко зустрівся із Головою Групи Європейської народної партії в Європарламенті Манфредом Вебером, Заступником Голови Групи «Оновлення Європи» в Європарламенті Маліком Азмані, головними зовнішньополітичними координатороми Групи Зелених в Європарламенті Райнхардом Бутікофером та Групи європейських консерваторів та реформістів Анною Фотигою.

Також за ініціативи Петра Порошенка було скликано засідання оновленої Групи друзів європейської України в Європарламенті, яка відіграє роль важливого двигуна у просуванні порядку денного Україна-ЄС в роботі цієї структури.

Під час зустрічей п’ятий президент України закликав європейських депутатів, незважаючи на політичну кон’юнктуру, зберегти єдність і солідарність Європейського Союзу з Україною, забезпечити посилення всебічної підтримки нашої держави у протидії російській агресії, реалізації реформ та поступовому зближенні з Євросоюзом.

Петро Порошенко наголосив, що ключовою проблемою на шляху до відновлення миру і територіальної цілісності України є не Мінські домовленості, а брак політичної волі Москви, її бажання відновити політичний та економічний контроль над українською державою. Тому виключно важливим є збереження і посилення консолідованого міжнародного тиску на Росію, включно з режимом санкцій, для припинення вогню, виведення російських військ та озброєнь з території України, повернення Україні контролю над державним кордоном, звільнення всіх українських громадян, незаконно утримуваних в Росії, включаючи Сенцова, Кольченка, Клиха, Гриба, кримсько-татарських активістів, а також відновлення суверенітету України над окупованими територіями Донбасу та Криму.

Петро Порошенко запропонував представникам ключових фракцій та членам Групи друзів відвідати Донбас для отримання об’єктивної інформації про злочини Російської Федерації проти української держави та українських громадян.

Він також відзначив необхідність координації зусиль з міжнародними партнерами щодо недопущення повзучої окупації Росією Азовського моря та Керченської протоки, а також щодо звільнення Москвою 24 українських моряків та 3 кораблів, незаконно захоплених 25 листопада 2018 року. Російська сторона не мала б шукати нових виправдань, а негайно виконати чіткий і зрозумілий наказ Міжнародного Трибуналу з морського права про звільнення українських моряків. Якщо Росія і надалі нехтуватиме своїми міжнародними зобов’язаннями, доцільним є посилення «азовського пакету» санкцій проти РФ.

Перебуваючи у Страсбурзі, Петро Порошенко обговорив з депутатами Європарламенту питання започаткування справді ефективних і масштабних програм сприяння соціально-економічному розвитку українського Приазов’я.

Особливу увагу євродепутатів було звернуто на упереджений та необ’єктивний вирок італійського суду нацгвардійцю Віталію Марківу.

Лідер “Європейської Солідарності” наголосив на важливості координації зусиль з метою нейтралізації російської дезінформаційної антиукраїнської та антиєвропейської кампанії. Як приклад, Петро Порошенко навів триваючу повзучу окупацію Росією українського інформаційного простору через поглинання низки вітчизняних медіаканалів російським капіталом.
Важливим питанням порядку денного зустрічей було зміцнення енергетичної безпеки України та ЄС, зокрема важливість припинення будівництва російського політично вмотивованого проекту газопроводу “Північний потік-2” і запобігання газової кризи через завершення контракту на транзит російського природного газу територією України.

Також п’ятий Президент України обговорив з євродепутатами стан та перспективи відносин між Україною та ЄС за результатами 21-го саміту 8 липня 2019 року в Києві, шляхи прискорення імплементаці Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також поглиблення секторальної інтеграції у розвиток ініціативи Президента Порошенка щодо “чотирьох союзів”.

У контексті посилення підтримки України на шляху реформ Петро Порошенко закликав депутатів Європарламенту ініціювати перед Єврокомісією та Радою ЄС питання про підготовку нової багаторічної програми макрофінансової допомоги Україні. Було також домовлено про формування оновленої делегації ЄП у складі 16 осіб у рамках Комітету парламентської асоціації Україна-ЄС.

Було наголошено, що лише тверда відданість обраному курсу на членство в ЄС і надалі знаходитиме підтримку європейських друзів України, і якнайкраще відповідає стратегічним інтересам нашої держави.

Коментарі

Позначки: , ,