Як у Садового освоюють кошти львів’ян

Новини 21 Жовтня, 2018 102

Міські освітяни віддадуть 32 мільйони на реконструкцію садку фірмі, яка не відповідає тендеру

Управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради 12 жовтня підписало договір з ТОВ «Вельт Капітал» на реконструкцію НВК «Школа-садок «Провесінь» з добудовою (вул. Тракт Глинянський, 151-Б) за 32,4 млн грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro, пишуть Наші Гроші. Львів.

Згідно з угодою, біля школи добудують спортзал та додаткові класи для старшокласників. В приміщеннях зроблять інженерні системи: опалення, каналізацію тощо. Роботи завершать до грудня 2020 року. Фірма отримає 1,8 млн грн прибутку, а на зарплати працівникам піде 4,1 млн грн.

У тендері фірма-переможець змагалася з ЛКП «Рембуд» та ТОВ «Еталон-Ком». Спочатку пропозиції учасників становили 32,3-32,8 млн грн. Під час аукціону лише «Вельт Капітал» знизив свою ціна на 456 тис. грн. Інші учасники залишили пропозиції без змін.

Першим переможцем торгів стало ЛКП «Рембуд». Однак його відхилили через недоліки в банківській гарантії, відсутність ліцензії на роботи, копії штатного розпису та актів і фотокопій аналогічного договору.

Експерт-аналітик «Центру громадського моніторингу та досліджень» Олег Блінов зазначає, що тендерна документація «Вельт Капіталу» не відповідає вимогам замовника. До прикладу, фірма у своїх документах подала лише одну сторону копії свідоцтва про реєстрацію спецтехніки (трактор New Holland  та вантажівка ЗІЛ). Відповідно, замовник не може подивитися їхніх власників і перевірити, чи справді фірма орендує в них цю техніку.

Крім того, усі суми аналогічних виконаних договорів «Вельт Капіталу» не збігаються з сумами актів виконаних робіт цих угод. Наприклад, за будівництво дитсадка у Вінниці фірмі, згідно з договором, мали заплатити 3,11 млн грн. Однак самих робіт фірма виконала на 3,06 млн грн. Різниця між цими документами становить 44,7 тис. грн.

«Варто зауважити, що відповідність сум у договорах та актах виконаних робіт – було обов’язковою вимогою тендерної документації. Відтак, пропозицію «Вельт Кепіталу» повинні були відхилити», – наголошує Олег Блінов.

Львівська фірма «Вельт Капітал» працює на ринку з 2016 року. Власницею та водночас керівником компанії є 33-річна Тетяна Павленко.

Протягом 2017-2018 років фірма отримала замовлень на 357 млн грн. Серед них – будівництво школи в Сокільниках за 167 млн грн та будівництво народного дому в Пустомитівському районі за 19 млн грн.

«Вельт Капітал» часто фігурує в матеріалах «НГ. Львів». У червні цього року компанія імітувала торги ПП «Арагас» на реконструкцію Російського культурного центру за 6,1 млн грн. Ці фірми протягом 2017-2018 років зустрічалися разом на торгах 16 разів.

Коментарі