В Україні набув чинності закон про ”єдине вікно” на митниці

Новини 04 Жовтня, 2018 57

Ілюстрація: landlord.ua

На митниці залишаться тільки митники і прикордонники

Відсьогодні в Україні набув чинності закон про запровадження ”єдиного вікна” на митниці (№ 2530-VIII).

Документ опублікували вчора в офіційному парламентському виданні ”Голос України”, а згідно з положеннями закону, він набуває чинності з дня наступного за днем публікації, – передає УНІАН.

Зокрема, закон спрощує процедури при митному оформленні товарів. Держоргани, які видали дозвільні документи на митне оформлення, відтепер зобов`язані подати їх в електронному вигляді до державної інформаційної системи ”Єдине вікно міжнародної торгівлі”. Йдеться про фітосанітарів, ветеринарів, екологів, радіологів та інших контролерів.

У свою чергу, органи доходів і зборів не зможуть вимагати від декларанта дозвільних документів у паперовому вигляді, якщо відповідно до закону вони мають бути в системі ”єдине вікно”.

Крім того, на митниці прибрали радіологічний контроль, який здійснювали екологи. Представників екологічної служби будуть викликати, тільки якщо мобільні пристрої прикордонників покажуть перевищення радіаційного фону.

Таким чином, на митниці залишаться тільки митники і прикордонники. Вони будуть попередньо оглядати товари і протягом двох годин вирішуватимуть, пропустити їх чи викликати профільних експертів. У разі виклику експерти мають прибути негайно і також упродовж двох годин вирішити, пускати товар, заборонити пропуск чи призначити інспектування/взяття проб/додаткову обробку.

Дані про будь-які ухвалені щодо товару рішення вносять до інформаційної системи ”єдине вікно”.

Згідно із законом, автоматизована система управління ризиками (АСУР) є складовою єдиної автоматизованої інформаційної системи органів доходів і зборів. Це має унеможливити неконтрольованість та різні підходи до визначення митної вартості товарів.

При тимчасовому вивезенні з України культурних цінностей треба буде надати документи про право на це.

Водночас передбачається встановити вищі зарплати програмістам спецпідрозділу Державної фіскальної служби, у розрахунку станом на 2018 рік: провідному спеціалісту – 35 тис. грн, головному спеціалісту – 38,7 тис. грн, заступнику керівника – 42 тис. грн, керівнику підрозділу – 44 тис. грн.

Документ імплементує в українське законодавство частину положень Конвенції про спільний режим транзиту NCTS.

 

Коментарі

Позначки: ,