У замку Західної України відкопали мусульманську мечеть (ФОТО)

Новини 15 Листопада, 2018 71

Фото: Uzhgorod.net.ua

Мечеть могла з’явитись тут в часи хана Сулеймана

У Мукачівському замку (Закарпатська область) відкопали дивну споруду, ймовірно, мусульманську мечеть.

Як повідомляє  Uzhgorod.net.ua, знахідку було виявлено наприкінці цього літа під час розчищення ровів та мурів замку від чагарників та будівельного сміття, що проводяться у фортеці останні кілька місяців.

Ісламська віра чужа і нетипова для закарпатців, тому здогадки про мечеть довго не розголошували пресі. Але зараз у адміністрації Паланку майже не залишилось сумнівів, розповів заступник директора Мукачівського історичного музею «замок Паланок» Тарас Синявський.

– Круглі арки, купол, можливо кібла, що є основною стіною мечеті та інші елементи розкопаної споруди вказують на те, що це, можливо, мусульманський храм. Можливо також, що це була ротонда – також круглий храм. Аби визначити істинне призначення споруди потрібно зняти ще кілька шарів ґрунту та подати заявку до міжнародної комісії, що займається дослідженням подібних історичних тем, – зауважив Синянський.

Фото: Uzhgorod.net.ua

Мечеть могла з’явитись тут в часи хана Сулеймана у 1520-ті роки, припускає він. В історичних джерелах сказано про хана Кутеска, який хотів захопити замок, але це йому не вдалось. Хан Батий у XІІІ столітті також двічі намагався захопити Мукачівську фортецю. І хан Атламош теж приходив сюди із завойовницькими намірами. Але всі вони не зуміли заволодіти замком.

Досконало дослідити історію не так просто. Багато документів знищені.

– На жаль, більшість документів з планами будівель у замку були втрачені. Ми маємо тільки клаптики історії, з яких складаємо певну картину. Коли ми почали розчищати рови замку, знайшли цю споруду. Вивезли звідси тони глини та сміття і побачили, що це кругла кімната з куполом. Потрібно ще більше розчистити це приміщення і не тільки. До справжньої підлоги тут ще кілька метрів. Це дуже важка та довготривала робота. Тільки уявіть, якщо Паланок мав 14 башт, коли їх розбирали, або ж руйнували, то все це будівельне сміття скидалось, грубо кажучи під ноги. Зараз у замку засипані, або ж навмисно замуровані десятки приміщень. Ми дуже хочемо максимально розчистити все і показати людям, який був справжній великий Мукачівський замок, – розповів виданню Тарас Синявський.

Коментарі

Позначки: ,