На Львівщині відзначатимуть російське свято, – експерт

Новини 05 Липня, 2019 140

12 липня, на Львівщині, під керівництвом департаменту з питань культури, національностей та релігій громадськість збереться відзначити російський день фотографа.

У цьому запевняє у коментарі “Четвертій студії” львовознавець Роман Метельський.

На його переконання, більшість країн світу святкує День фотографії 19 серпня, а у Львові дата відзначення свята збігається із російською.

“У цьому випадку є певна історична довідка. І я думаю, що у нас настільки вкорінились російські свята та російські дати, що нам самим насправді важко зрозуміти, російське це свято, чи ні. Тому, як на мене, краще відійти від випадкових збігів. Якщо це випадковий збіг, що російський день фотографа накладається на свято, яке святкувалось в Україні у певний час, то краще піти до світових традицій і почати святкувати всесвітній День фотографії 19 серпня. Бо зараз весь світ святкуватиме 180-ліття світової фотографії. Близько 100 років тому був дуже хороший слоган: “Геть від Москви”,- я думаю, що він дуже актуальний і зараз, бо нам потрібно “геть” викорінити зі своєї культури – святкування російських традицій, російських свят і російських дат”, – наголосив львовознавець Роман Метельський.

Довідково:

День фотографа — московський фото-фестиваль, що відбувається за підтримки Міністерства культури Російської Федерації та Уряду Москви.

Започаткував фестиваль 12 липня 2009 року власник і головний редактор журналу «Российское фото» Володимир Повшенко.

Коментарі

Позначки: