Головна претензія до бутербродів у тому, що зазвичай для їх приготування використовують надто калорійні, насичені жирами продукти, а це вершкове масло, ковбаса, твердий сир і хліб із пшеничного борошна. Така їжа справді може призвести до відкладання на боках (і не тільки) зайвих кілограмів.
Дієтичні ж бутерброди із кропом, петрушкою та овочами не надто приваблюють людей, бо ними, відверто кажучи, не дуже-то й наситишся. І передовсім це стосується, звичайно ж, чоловіків. А коли людина – цілий день на роботі і має можливість перекусити тільки-но тим, що приносить з дому, бажання наїстися досхочу, погодьтеся, є цілком природним. Бо ж на голодний шлунок зле працюється!
Палким прихильникам бутербродів дієтологи радять відмовитися принаймні від ковбаси. Вітамінів і мінералів у ній немає, натомість солі, трансґенних жирів та фарбників – аж занадто! А вони, як відомо, згубно впливають на печінку, серце та судини. І воно вам треба?
Отож якщо несила відмовитися від бутербродів, замініть ковбасу на м’яско, приготовлене власноруч, удома. Шведські учені нещодавно провели дослідження щодо м’яса домашнього приготування і з’ясували, що, незалежно від способів приготування, воно не призводить до збільшення судинних проблем. І, в першу чергу, тому, що не містить вже згаданих вище надлишку солі, трансґенних жирів та фарбників, як магазинне.
Щодо хліба на бутерброди, то експерти радять його не з білого, а з темного, грубого помелу, борошна.
Автор дякує за сприяння у створенні матеріалу дієтологу Зоряні Заваді