Здоров'я

Москаленко похвалився спробами зберегти аптеку у центрі Львова

Львівська міська рада відстоює функціонування аптеки на пл. Міцкевича (колишній пл. Марійській). Позиція міста однозначна — аптека, що має історичну цінність для міста, має бути збережена.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛМР.

За словами першого заступника міського голови – заступника міського голови з економічного розвитку Андрія Москаленка, мерія скерувала звернення до НАК «Надра України» щодо збереження функціоналу приміщень, а також щодо проведення відкритого конкурсу для операторів, які були б готові впроваджувати там діяльність.

«Я б хотів поінформувати щодо ситуації, яка склалась із розміщенням історичної аптеки в приміщенні Будинку книги на площі Міцкевича. З 1921 року в цьому приміщенні знаходиться історична аптека. Власне, тому цінність цього приміщення є не лише у функціоналі, а й так само в історичних меблях, самому інтер’єрі, який є збережений та відреставрований.

У 2018 році вперше виникла проблема з розміщенням там аптеки. Зважаючи на те, що приміщення належить до власності НАК «Надра України», ми проводили перемовини із цим державним підприємством. Після довгих спілкувань попередній орендар – гомеопатична аптека – зважаючи на ту орендну плату, яка була підвищена, не мала змоги її оплачувати. Довший час тривали перемовини з іншим оператором, який би міг орендувати приміщення.

Ми вдячні, що «Надра України» пішли на зустріч та публічно підтвердили позицію, що там буде розміщуватись аптека. В результаті перемовин, мережа аптек «D.S.» прийняла рішення розмістити там аптеку. Вони погодились не лише розмістити там аптеку, але й інвестувати у реставрацію історичних меблів, які знаходяться там. Відтак, фактично, з 2019 року там працювала аптека мережі «D.S.».

Втім, з 1 січня цього року, як нам стало відомо, фактично у 2 рази було збільшено вартість оренди для аптеки. Ця сума є достатньо високою і складною для оплати, тому мережа аптек прийняла рішення про призупинення там діяльності, зважаючи на високу орендну плату. Для нас, як для міста, є критично важливим, щоб саме у цьому приміщенні зберігалась аптека. Зверну увагу, що ми ще раніше прийняли окреме рішення виконавчого комітету щодо збереження історичних аптек, в межах якого йшлося і про аптеку на вул. Київській та низку інших об’єктів.

Ми з минулого тижня перебуваємо у процесі перемовин із керівництвом НАК «Надра України», також звернулись із офіційним листом до пана Тараса Кузьмича, щоб офіційна позиція Львівської міської ради була зафіксована. Вчора і сьогодні ми перебуваємо у перемовинах щодо того, якою може бути юридична модель для того, аби там продовжувала роботу аптека. Те, що ми пропонуємо, – має відбутись відкритий конкурс зі зрозумілими відкритими умовами, зокрема щодо вартості оренди та діяльності, з визначеною кількістю років. Це потрібно, аби кожні два роки не виникало таких проблем. Тому ми очікуємо, що до кінця тижня мало б бути рішення щодо, з одного боку, проведення конкурсу, а з іншого – законодавчих підстав, яким чином надалі оператор зможе провадити там діяльність.

Ми розуміємо, що попередній оператор вже не зможе проводити там діяльність, ми вдячні йому за те, що у 2019 році вони інвестували кошти у реставрацію, а також прийняли рішення продовжувати там діяльність після виїзду попереднього оператора.

Станом на сьогодні ми будемо відстоювати відкритий конкурс на це приміщення для того, щоб там з’явилась аптека, а не будь-який інший функціонал», – зазначив перший заступник – заступник міського голови з економічного розвитку Андрій Москаленко.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Садовий планує взяти позику на 840 мільйонів гривень для переробки сміття

На сайті Львівської міськради підготували та оприлюднили проєкт ухвали про здійснення запозичення до бюджету Львівської…

5 години тому

У Львові просять встановити пам’ятник Шухевичу

Військові звернулись до Садового

6 години тому

У Львові депутати стали на захист академії сухопутних військ

Звернулись всі разом, щоб ми не плутали інцидент між двома фізичними особами, який відбувався, слідча…

6 години тому

Водій маршрутки у Львові розпилив газовий балончик у обличчя чоловіку

Залізничний районний суд визнав винним водія Львівського комунального підприємства АТП-1 в умисному тілесному ушкодженні

10 години тому