Суспільство

У Рейні втопили 500 електроскутерів (ВІДЕО)

Перша велика акція з вилучення з Рейну електросамокатів стартує в місті 28 і 29 червня, якщо місцева влада на той час узгодить всі формальності з організаторами – об’єднанням Shared Mobility, до якого входять дев’ять фірм, що здають тут ці транспортні засоби в оренду.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Німецьку хвилю.

Річ у тому, що недавно під час робіт з ремонту та облаштування набережних Рейну водолази, які зазвичай перед початком робіт очищають дно річки від різного сміття, виявили уздовж берегів і під мостами лише в центрі Кельна понад 500 самокатів з електроприводом (E-Scooter або Elektro-Scooter), повідомила раніше регіональна телекомпанія WDR. Судячи з усього, в річку ці самокати скидають ті, кого вони дратують, або хтось заради розваги, просто знічев’я.

Дізнавшись про це, одна з найбільших компаній, що здає в Кельні електросамокати в оренду, звернулася до спеціалізованої фірми водолазів-будівельників з проханням скласти попередній кошторис витрат з очищення дна річки від самокатів на цій ділянці, і, отримавши відповідь, втратила бажання цим займатися. Це виявилося занадто дорого. Це, в свою чергу, викликало обурення у міської влади і низки екологічних організацій, які побоюються, що, пролежавши тривалий час на дні, акумулятори самокатів, що містять кобальт, нікель, мідь і різні кислоти, почнуть виділяти ці отруйні речовини у воду. Водна поліція в Кельні почала перевірку цих фактів. Зокрема, розслідує звинувачення на адресу керівництва фірм в бездіяльності, яке могло призвести або призвело до забруднення навколишнього середовища.

Екологічна проблема уповільненої дії

У електросамокатів корпус акумулятора відповідає міжнародному стандарту IP-67, що гарантує захист від проникнення вологи при зануренні у воду на глибину до одного метра протягом не більше пів години. При цьому деякі самокати пролежали в річці на глибині до п’яти метрів вже кілька місяців, а сильна течія могла протягнути їх по кам’янистому дну, через що корпус акумулятора міг отримати пошкодження.

Як повідомили телекомпанії WDR водолази, з деяких вже витягнутих ними з Рейну електросамокатів витікала липка в’язка рідина. Однак, за даними влади Кельна, в річковій воді слідів забруднюючих речовин, які можуть потрапити в навколишнє середовище з самокатів, поки не виявлено.

Для вилучення електросамокатів з Рейну об’єднання Shared Mobility залучило спеціалізоване підприємство з Нідерландів, яке використовуватиме для цього телекерований підводний апарат з маніпулятором. Там, де дістати самокати таким чином не вдасться, будуть задіяні водолази.

В майбутньому Shared Mobility обіцяє проводити подібні акції кожні пів року не лише в Кельні, а й інших містах, зокрема, в Дюссельдорфі, Франкфурті-на-Майні і Мюнхені. Однак екологам цього недостатньо, вони вимагають, щоб електросамокати витягали з водойм вже незабаром після того, як вони там опиняються.

Що обіцяють фірми прокату самокатів

Низка компаній, які здають електросамокати в оренду, заявили, що вжили заходів для того, щоб не допустити потрапляння цих транспортних засобів в річку. Зокрема, фірми VOI і Bird змінили правила користування, згідно з якими відтепер поїздка не може закінчуватися на березі Рейну, і самокати більше не можна паркувати на набережній або на мостах. Однак, як повідомляє WDR, їх, як і раніше, можна знайти уздовж річки і на мостах в центрі міста.

Використовувати для поїздок вулицями електричні самокати в Німеччині офіційно дозволили в червні 2019 року. Зараз взяти в оренду електроскутер можна в більшості великих міст країни.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Скандальна кума Садового заробила майже 100 тисяч гривень

Садовий у квітні преміював Свистун на майже 60 тисяч гривень

4 години тому

Садовий планує взяти позику на 840 мільйонів гривень для переробки сміття

На сайті Львівської міськради підготували та оприлюднили проєкт ухвали про здійснення запозичення до бюджету Львівської…

12 години тому

У Львові просять встановити пам’ятник Шухевичу

Військові звернулись до Садового

12 години тому

У Львові депутати стали на захист академії сухопутних військ

Звернулись всі разом, щоб ми не плутали інцидент між двома фізичними особами, який відбувався, слідча…

13 години тому

Водій маршрутки у Львові розпилив газовий балончик у обличчя чоловіку

Залізничний районний суд визнав винним водія Львівського комунального підприємства АТП-1 в умисному тілесному ушкодженні

16 години тому