Суспільство

Фестиваль з півстолітньою історією об’єднав музикантів з усієї України

26 серпня у Кракові в рамках фестивалю «Музика в старому Кракові і Львові» відбувся концерт «Віртуозів Львова».

Про це повідомляє Львівська ОВА, пише “Четверта студія”.

Він був незвичним, адже оркестранти не бачились пів року. Частина оркестру залишилась у Львові, а частина через війну вимушена була покинути рідне місто. Оркестр, який свого часу об’єднав музикантів зі Львова, а також з Дніпра, Кремечука, Донецька,  у цей день об’єднав також і своїх учасників, які спеціально приїхали із Швейцарії, Італії, Словаччини.

Диригентський пульт також об’єднав двох диригентів – Сергія Бурка та Василя Крячка, керівника камерного оркестру «Ренесанс» з Маріуполя.

«Співпереживаючи трагедію Маріуполя,  ми переживали, а водночас вірили у те, що музиканти-маріупольці зможуть врятуватись та вирватись зі смертельної пастки. І багатьом це вдалось. А вдалось саме через те, що їм і не одній сотні інших маріупольців допоміг власне Василь Крячок.  Людина дуже скромна, але водночас відважна і смілива. Василь Крячок – справжній герой. На щастя, в останні можливі миті йому і самому вдалося вирватись з Маріуполя. Зараз він приїхав з Берліна», – зазначила музикознавець та багаторічна ведуча Львівської філармонії Софія Іванова.

Тож краківська сцена об’єднала ще й музикантів з Маріуполя. Зрештою, це не вперше на одній сцені музикують оркестри «Віртуози Львова» та «Ренесанс».

«Ці два колективи мають у  своєму творчому доробку чимало спільних проєктів. Зокрема, концерти з циклу «Три Моцарти». Тому логічно, що для такого особливого фестивального концерту була обрана саме музика трьох Моцартів – Леопольда – батька, самого Вольфганга Амадея та Франца Ксавера, сина геніального композитора, який, як відомо, понад 25 років прожив у Львові. Завдяки цьому у світі його так і називають – «Львівський Моцарт». Солістка Львівської національної філармонії імені М. Скорика Софія Соловій блискуче виконала «Шість романсів» Ф. К. Моцарта. Численна публіка, вслуховуючись у чудові твори трьох Моцартів, обдарувала виконавців щирими аплодисментами. Це було захоплення і самим концертом, і палка підтримка музикантів з України», – додала Софія Іванова, яка і провела концерт.

Важливим для всіх моментом була присутність, попри дуже поважний вік (92 роки), на концерті самого Маестро Станіслава Галоньського, який високо оцінив професійний рівень усіх виконавців.

Довідково: Фестиваль «Музика в старому Кракові» має майже півстолітню історію. Його засновник і багатолітній директор диригент Станіслав Галоньський неодноразово виступав у Львові та запрошував до Кракова львівських музикантів. Свого часу заінспірований цим фестивалем керівник та диригент Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова» Сергій Бурко заснував у Львові фестиваль «Музика в старому Львові». Обидва фестивалі створили такий свого роду музичний міст між старовинними та багатими своїми культурними пам’ятками містами. І навіть цього року, попри війну, фестивальні концерти знову об’єднали музикантів Львова та Кракова.

Коментарі

Кенцало Юра

Share
Published by
Кенцало Юра

Recent Posts

Мешканців Львівщини просять економити світло

Аварійні відключення стали необхідним кроком для збереження енергосистеми України — брифінг

4 години тому

Момент замаху на Фіцо

Відео

4 години тому