Культура

Львів оцінив «Школу дружин» та «Емігрантів»

Лише дві вистави привіз до Львова Польський театр імені Арнольда Шифмана з Варшави. Однак вони для цього колективу є знаковими — для Великої сцени «Школа дружин» Мольєра та для Камерної  «Емігранти» Славоміра Мрожека. У такий спосіб варшав’яни привітали театр імені М. Заньковецької із його століттям.

«Між братами так є, що іноді падає дощ, а іноді світить сонце, – сказав на спеціальному брифінгу генеральний директор цього Польського театру Анджей Северин. – І якщо падає дощ, то треба пам’ятати, що після нього вийде сонце. А ми для того тут є, щоб те сонце вийшло скоріше».

Властиво те, що на фоні загострення стосунків між обидвома державами Польський театр імені Арнольда Шифмана з Варшави приїжджає до нашого міста зі своїми кращими виставами вітати український театр (а що цікаво, майже всі гості, за винятком одного-двох до завітали уперше) свідчить лише, що здоровий глузд, попри всі страхи та застереження, таки здатний взяти гору. І що попри усі непорозуміння, що подекуди виникають з вини окремих політиків, саме за культурою місія будування мостів для взаєморозуміння. Адже під впливом мистецтва лід у стосунках тане, серця назустріч одне одному широко відчиняються. До речі, проспонсорувало театрові ім. Шифмана гастролі в Україну Міністерство культури Польщі.

Останні хвилі перед репетицією, коли ще можна зажартувати між собою і передихнути

Виставу «Школа дружин» (за однією з найвідоміших комедій Мольєра), яку театр імені Арнольда Шифмана вважає своєю візитівкою, поставив відомий французький режисер, який в 90-х роках очолював  єдиний у Франції репертуарний театр, трупу якого фінансує уряд,  і створив там чимало вистав Жак Лассаль. Поставив Мольєра у Варшаві  із врахуванням «польської вразливості». Цікаво, що уже згаданий Анджей Северин (направду дуже іменита творча особистість  у Польщі), який в театрі імені Шифмана окрім функцій директора  виконує також функції актора та режисера,  у «Школі дружин» майстерно перевтілюється в образ  Арнольфа.

А вистава «Емігранти» Мрожека у постановці Пьотра Цирвуса вкотре поговорить на теми патріотизму, вміння чи невміння використовуватиі сторичний досвід тощо.

Варте уваги також те, що століття театру імені М. Заньковецької в цьому році подарує Львову приїзд ще двох іменитих театрів – з Вільнюса та Мінська.

Фото Ярини Коваль

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Львів святкує День народження

Мер ще досі Садовий

16 години тому

Львівщина отримала 30 позашляховиків від британців

Цього разу близько 50 британців наважилися подолати багато кілометрів, аби особисто доправити цей транспорт

17 години тому