Масштабний спалах АЧС на Львівщині, спричинив скорочення поголів’я свиней в Україні

Економіка 26 Листопада, 2019 205

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Дані Держстату

За даними Держстату, чисельність свиней в Україні станом на початок листопада становила 6,15 млн голів, це на 4% (260 тис. голів) менше, ніж на відповідну дату минулого року. Однією з причин є масштабний спалах африканської чуми свиней на Львівщині цього року.

Як  пише «Четверта студія», про це повідомили аналітики Асоціації «Свинарі України».

Як зазначається, а Асоціації повідомили, що скорочення промислового поголів’я за цей період склало 2% — до 3,37 млн голів.

За даними ДССУ чисельність свиней в Україні станом на початок листопада становила 6,15 млн гол. Це на 4% чи 260 тис. гол. менше ніж на відповідну дату минулого року.

Причини такої зміни кількості свинопоголів’я коментують аналітики Асоціації «Свинарі України».

«Негативна динаміка числа свиней в Україні спостерігається через відповідні зміни кількості утримуваних тварин у господарствах усіх категорії. Поступове «згортання» присадибного свинарства триває не один рік. Наразі відхилення числа утримуваних на присадибних ділянках свиней державна статистика оцінює у 6,5% порівняно з початком листопада 2018-го: рік тому в господарствах населення налічувалось майже 3 млн свиней проти теперішніх 2,78 млн гол.

З іншого боку, на 2% скоротилася і кількість промислових тварин — до 3,37 млн гол. Значною мірою, така зміна відбулася у наслідок наймасштабнішого спалаху АЧС на Львівщині у серпні.

Однак, зменшення числа промислових свиней на свинокомплексах Тернопільської (-23% проти початку листопада 2018-го), Полтавської (-13%), Запорізької (-14%) та Дніпропетровської (-7%) також мало негативний вплив. Тож хоча оператори Київської, Харківської та Чернігівської області за рік збільшили виробничі потужності майже на 100 тис. гол., це не «перекрило» цьогорічні втрати індустріального поголів’я», — коментують в АСУ.

З іншого боку, нарощування поголів’я промисловими свинокомплексами Київщини на 13,5% чи майже 53 тис. голів вивело регіон на перше місце в Україні за чисельністю свиней. Станом на початок листопада сільськогоподарські підприємства Київської області утримують 441,6 тис. свиней чи понад 13% промислового свинопоголів’я України. Тож Донеччина, яка до цього займала лідерські позиції за концентрацією індустріального свинопоголів’я (434 тис. гол.), тепер посідає друге місце.

Як повідомлялося, на Львівщині через АЧС спалили більше 100 тис свиней.

 

Архівне відео НТА

 

 

 

Коментарі

Позначки: , , ,