Економіка

Економічні настрої українців поліпшилися, – Держстат

Індикатор економічних настроїв в Україні в третьому кварталі 2018 року становив 109,6% в порівнянні зі 104% та 108,8% відповідно в другому і першому кварталах цього року.

Про це повідомляє Економічна правда

Згідно з даними Держстату, зафіксовано поліпшення трьох з п’яти індикаторів ділової впевненості – компонентів ІЕН: в роздрібній торгівлі (з 5,3% у другому кварталі до 10,7%), у сфері послуг (з -5% до 0,3%), в будівництві (з -21,5% до -18,7%).

У той же час відзначається погіршення споживчої впевненості (з -27,1% до -29,1%) і ділової впевненості в переробній промисловості (з -3,9% до -4,8%).

Держстат нагадує, що в третьому кварталі 2017 року ІЕН становив 103,9%, проте в четвертому знизився до 100,4%.

Відомство нагадує, що індикатор розраховано відповідно до Методики розрахунку індикаторів ділових очікувань у відповідності до вимог розширеного Спеціального стандарту поширення даних Міжнародного валютного фонду.

Індикатори ділової впевненості, в залежності від сектора, оцінюються на основі опитувань про поточний рівень замовлень і запасів готової продукції, змін обсягів продажів за останні три місяці, прогнозу зміни обсягів виробництва/продажів і числа співробітників в наступні три місяці.

Індикатор споживчої впевненості Держстат розраховує з використанням даних такого дослідження компанії Gfk Ukraine.

Найбільшим у визначенні ІЕН є внесок індикатора ділової впевненості в промисловості – 40%, за яким йде сфера послуг – 30%, будівництво з роздрібною торгівлею – по 5%. Вага споживчих настроїв становить 20%.

Держстат ретроспективно переглядає показник ІЕН. Зокрема, оперативно для першого кварталу цього року він оцінював його в 110,1% в порівнянні зі 104,3% і 105% відповідно в четвертому і третьому кварталах 2017 року, проте потім знизив свої оцінки.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Львів святкує День народження

Мер ще досі Садовий

18 години тому

Львівщина отримала 30 позашляховиків від британців

Цього разу близько 50 британців наважилися подолати багато кілометрів, аби особисто доправити цей транспорт

19 години тому