Чи стане Львівщина європейським Сінгапуром?

Економіка 30 Жовтня, 2017 172

Лі Янг Гу: «Я наполегливо рекомендую будувати технологічні та індустріальні парки

Область вже можна вважати майданчиком для бізнесових інновацій: тут активно розвивають альтернативну енергетику та будують індустріальні парки.

Енергетична незалежність у дії

У Львові завершився XVII  Міжнародний економічний форум «Львівщина – локомотив промислової революції в Україні» – найважливіша подія для бізнесу та влади Західної України. У рамках Форуму відбулося відкриття сонячної та вітрової електростанцій. Їхня сукупна потужність становить понад 40 МВт, – інформує День.

Сонячну електростанцію звели у селі Терновиця Яворівського району. Її потужність складає 20 МВт. За рік вона вироблятиме 6,5 млн кВтгод, що дозволить живити електрикою майже п’ять тисяч домівок. Електростанція займає 12 га, на яких розмістили 22 тисячі сонячних кремнієвих фотоелектричних модулів JA Solar JAP6(K)-60 255-275 4BB F35-35. СЕС має окупитися вже за 4-5 років.

Сонячна електростанція у Терновиці

Вітрову електростанцію «Старий Самбір-2» потужністю 20,7 МВт відкрили поблизу однойменного міста. Десять вітряків зможуть забезпечити електроенергією два з половиною райони Львівщини. Вітроелектростанція коштує 36 мільйонів євро. Вона належить українській компанії ТОВ «Карпатський вітер», що займається розробкою та впровадженням відновлювальних джерел енергії, створенням генеруючих потужностей з використанням енергії вітру.

Два роки тому у Старому Самборі запрацювала вітроелектростанція «Старий Самбір-1». Тож відтепер Старосамбірський район перший і єдиний в Україні, що забезпечує свої потреби виключно альтернативною енергією.

Вітрова електростанція “Старий Самбір-2”

«Я всіх запрошую інвестувати не лише в альтернативну енергетику, а саме у Львівщину, – закликав директор групи компаній “Еко-Оптіма”, що розвиває відновлювальну енергетику у Старосамбірському районі Максим Козицький, – На минулорічному  Форумі нами була підписана угода з міжнародними структурами щодо фінансування проекту вітроелектростанцій. І під час цього форуму ми відкрили даний об’єкт – це більше мільярда гривень інвестицій. Ми вже близько семи років розвиваємо альтернативну енергетику, та завдяки бізнес-клімату, створеному Львівською облдержадміністрацією, вести бізнес у Львівській області стало набагато легше».

Індустріальні парки – нове економічне диво

Під час Міжнародного економічного форуму у Львові Надзвичайний і Повноважений Посол Кореї в Україні Лі Янг Гу зазначив: «Я наполегливо рекомендую будувати технологічні та індустріальні парки, вони можуть стати зонами, вільними від корупції. Такі зони-парки наче країна в країні, вони можуть стати рушійною силою для розвитку економіки».

Індустріальні парки – це спеціальні виділені земельні ділянки, на яких розташовується необхідна для бізнесу інфраструктура. Це також і один з інструментів регіонального розвитку. У Європі індустріальні парки існують з кінця 19 століття, і найближчі сусіди України почали опановувати цей інструмент залучення інвестицій в економіку ще на початку 2000 років. На сьогодні, у Польщі, Угорщині, Чехії, функціонують сотні індустріальних парків, які створювались за активної фінансової підтримки ЄС. Вони дають десятки тисяч робочих місць і неабияке щорічне збільшення макропоказників кожної з країн. В Україні розвиток індустріальних парків почали лише у 2012 році. Старт дав законопроект “Про індустріальні парки”, в якому вказано, що це – облаштована відповідною інфраструктурою територія, у межах якої її учасники можуть здійснювати господарську діяльність у сфері промислового виробництва, а також науково-дослідну діяльність, діяльність у сфері інформації і телекомунікацій, інформує УНІАН.

Ще у квітні 2017 року на найвищому рівні оголосили про початок будівництва одного з найбільших логістичних парків в Західній Україні. «Вже за 2 роки у селі Старий Яричів за 20 кілометрів від Львова діятимуть кілька великих та десятки дрібних іноземних підприємств, які створять близько 8 тисяч робочих місць. А до того ж і бюджет сільської ради поповнюватиметься суттєво – приблизно на 40-50 мільйонів гривень щороку! Впевнений, що створення таких індустріальних парків дасть нам можливість здійснити економічний прорив. Дякую засновникам за реальний крок до економічного зростання!», – написав на своїй сторінці в Facebook прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Як зазначив керуючий партнер Індустріального парку “Сігма Парк Яричів, що знаходиться у Старому Яричеві Кам’янко-Бузького району, Ромак Процак: «Наш проект важливий для Львівщини в декількох аспектах. Перший аспект – соціальний, це створення нових робочих місць, працевлаштування населення та надходження податків до місцевого бюджету. Також він є важливим для потенційних учасників Індустріального парку, потенційних компаній-інвесторів з-за кордону саме комплексом послуг, які будуть надаватися в межах Індустріального парку Управляючою компанією. Сама ідея та філософія індустріальних парків пов’язана  з тим, що від потенційного виробника забираються всі непритаманні йому функції, не пов’язані з виробництвом: довезення, набір та навчання персоналу, клінінгові послуги, харчування працівників – це все буде здійснювати управляюча компінія, тим самим полегшуючи потенційному інвестору, учаснику Індустріального парку його роботу в Україні.

Треба любити свій край, свою батьківщину і прагнення розвинути її краще, ніж розвинуті ті ж самі країни Азії. Побувавши рік-півтора тому в Азії, побачивши, наскільки швидко і великими кроками розвивається азійський ринок, нам захотілося взяти приклад Сінгапура, адаптувати його до українських реалій і реалізувати його саме тут на Львівщині. Чим Сингапур і досі виграє цю конкурентну гонку – він знаходиться правильно логістично. Завдяки великому порту і хабу вони мають велику перевалку вантажів і об’єм виробництва. Те саме має Львівщина.  Тобто Львівщина по суті є таким собі європейським Сингапуром на кордоні (поки що) з ЄС».

Інвестиційні та економічні переваги Львівщини

«Україна на сьогоднішній день має всі шанси стати місцем, де активно буде розвиватися промисловість і виробництво. І Львівщина в тому процесі, на мою думку, займе якраз позицію локомотива, який цей розвиток започатковує, прискорює і рухає в цілому країну в сторону Європейського Союзу. Тому що наша країна має три переваги, які шукав бізнес, і які країни східної Європи мали 20 років назад : доступну сировину, доступний енергетичний ресурс і доступну робочу силу. Через наявність таких переваг в ці країни прийшли виробництва. А Львівщина має ще одну можливість, яка вирізняє її серед решти регіонів України – це наше географічне розташування, яке дає можливість компаніям з Львівської області досить оперативно здійснювати співпрацю з ринками ЄС. Тому такі заходи, як XVII Міжнародний економічний форум, ми розглядаємо як дискусійні майданчики. Форум не одразу щось міняє. Він дає можливість поспілкуватися і в виявити якісь потреби бізнесу, а по-друге, разом пошукати шляхи виходу із ситуації. Тому прагматичний результат – це рішення, які виростуть із цих дискусій», – вважає  начальник управління інвестиційної політики Львівської облдержадміністрації Роман Матис.

Ілюстрація: Про Львів, Zахіd.net, ZIK

Коментарі

Позначки: ,